Vleesetende geslachtsziekte komt naar Europa

Een zeldzame geslachtsziekte die zorgt voor genitale vleesetende zweren is voor de eerste keer in Engeland geïdentificeerd. De ziekte komt vaker voor in gebieden ver buiten Europa, zoals India, centraal Australië en zuidelijk Afrika, maar een vrouw bracht de ziekte naar Europa.

Als de ziekte, met de welluidende naam Donovanosis, onbehandeld blijft, zullen de zweren snel groeien en al het aangetaste vlees wegvreten en hevig bloeden. De ziekte is prima met antibiotica af te remmen, maar er is een grote kans dat de ziekte na zes tot achttien maanden toch weer terugkeert.


Microscopisch beeld van Donovan lichaampjes, indicatief voor de ziekte Donovanosis (Foto: Gettyimages)

Net als elke geslachtsziekte wordt de ziekte overgedragen door het hebben van onbeschermde seks met een geïnfecteerd persoon, maar logischerwijs ook door simpelweg een zweer aan te raken. De vroege symptomen, in de vorm van rode bulten, uiten zich meestal binnen twaalf weken na infectie en lijken voornamelijk rond de anus op te komen. Deze bulten beschadigen en veranderen hierdoor in diepe zweren die zich in het gebied verder verspreiden.

Apotheker Shamir Patel vertelt dat de ziekte vanwege de zeldzaamheid vaak niet direct aan de vroege symptomen herkend wordt. "De ziekteverwekkende bacteriën, waaronder klebsiella granulomatosis, kunnen zich snel verspreiden waardoor het gehele genitale gebied bedekt wordt met zweren die uiteindelijk al het vlees in dat gebied zullen wegvreten."