Meisje (12) steekt zichzelf in de fik, want challenge, en raakt zwaargewond

Het internet staat vol met achterlijke 'challenges', maar de zogenaamde 'fire challenge' staat toch wel hoog op het lijstje met hele domme dingen die je kunt doen. Dat heeft ook Timiyah Landers, 12 jaren jong, afgelopen week ondervonden.

Het klinkt allemaal ontzettend onschuldig: jongeren gieten brandstof over een lichaamsdeel en steken het in de fik, waarna ze de vlammen snel doven. Het resultaat komt dan natuurlijk op social media te staan, want dat is hip en dan ben je stoer. Dat kán natuurlijk niet fout gaan, zullen ook Timiyah en twee vriendinnen gedacht hebben.

Timiyah goot wat alcohol over haar onderarm, waarna er door haar of een vriendin een vlam bij gehouden werd. Het liep een tikkeltje uit de hand, want ineens stond het meisje van top tot knieën in de hens en gilde ze het uit. Moeder Brandi Owens schrok zich uiteraard de pleuris en begon naar eigen zeggen gelijk de kleren van het lichaam van haar brandende dochter te trekken.

Owens' verloofde Marquell Sholar nam het meisje vervolgens mee naar de badkamer en zette haar onder de douche, waarna ze met z'n allen naar het ziekenhuis reden. Daar werd vastgesteld dat de huid van Timiyah's halve lichaam verbrand was, maar ze heeft geluk: vermoedelijk zal ze volledig herstellen, hoewel er nog wel drie of vier operaties en maanden in het ziekenhuis nodig zijn.

Opvallend genoeg heeft de moeder een advocaat in de arm genomen om te kijken of er stappen ondernomen kunnen worden tegen YouTube, waar Timiyah en haar vriendinnen filmpjes van de debiele challenge vonden. "Het was haar beslissing om het te doen, maar YouTube moet die video's offline halen of er een leeftijdsrestrictie aan verbinden", aldus de moeder.

Owens is zelf een crowdfundingsactie begonnen om de medische kosten van haar dochter te betalen, wat al enkele duizenden dollars op heeft geleverd. "Kinderen beseffen vaak niet dat ze niet zomaar alles moeten doen wat ze op internet zien. Praat met ze en hou in de gaten wat ze op social media uitvoeren, zodat hopelijk niemand anders dit moet doorstaan", waarschuwt Owens andere ouders.