Paus haalt hard uit naar misbruikers

Een Amerikaanse kardinaal legde de schuld van het grootschalige seksuele misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk nog bij homo's, maar paus Franciscus weet gelukkig wel beter: de misbruikers zijn de mensen die schuldig zijn aan het misbruiken van duizenden kinderen.

In een brief aan 'het volk Gods' heeft de kerkelijk leider dan ook uitgehaald naar de walgelijke figuren die jarenlang stelselmatig kinderen misbruikten. Volgens Franciscus moeten alle rooms-katholieken ter wereld helpen met het 'uitroeien van deze cultuur des doods'.

Franciscus beloofde dat geen enkele maatregel geschuwd zal worden om dergelijk misbruik - en het verdoezelen daarvan - voortaan te voorkomen. "De wonden zullen nooit verdwijnen, daar zijn wij ons van bewust, maar we moeten deze gruweldaden zeer krachtig veroordelen en aanpakken."

De paus wil dat de meer dan 1,2 miljard katholieken op aarde de krachten bundelen om de ellende definitief de kop in te drukken. In de afgelopen jaren zijn veel zaken aan het licht gekomen waarin het vooral gaat om seksueel misbruik van jaren en soms zelfs decennia geleden.

Volgens Franciscus betekent dat maar één ding: "Het misbruik werd al die tijd genegeerd, verzwegen en in de doofpot gestopt, en dat moet voorgoed afgelopen zijn."