'Russen hebben mogelijk ruimtewapen'

Tijd om bang te worden. Of nou ja, als het aan Amerikaanse militaire experts ligt dan. Die maken zich namelijk zorgen om een mysterieuze Russische satelliet, waarvan niet echt duidelijk is wat nou de bedoeling is en waarvan men vreest dat het mogelijk een soort ruimtewapen is.

Volgens de Russen is het ding bedoeld om andere satellieten te inspecteren, maar enkele maanden na de lancering vorig jaar gebeurde er iets opmerkelijks: er kwam een tweede, kleinere satelliet tevoorschijn uit de eerste satelliet. Een Russische satelliet zou geen Russische satelliet zijn als er niet nóg een kleinere, derde satelliet uit tevoorschijn kwam en jawel, ook dat bleek het geval.

De Amerikaanse staatssecretaris Yleem Poblete maakt zich zorgen: "Dit is met niks te vergelijken wat we ooit eerder hebben gezien en we kunnen op geen enkele manier achterhalen wat er hier precies aan de hand is", aldus Poblete, die - zonder verder op de details in te gaan - liet weten dat er nog veel meer vreemde zaken zijn aan het gedrag van de satelliet.

Defensiemedewerkers zeggen tegenover Amerikaanse media dat ze militaire bedoelingen zien achter de satelliet. Een van de 'kinderen' van de hoofdsatelliet zou bijvoorbeeld in staat kunnen zijn om vijandige satellieten uit hun baan te knikkeren, waardoor deze ook wel de 'Kamikaze' is gedoopt. Of de Amerikanen wél het achterste van de tong laten zien wat betreft hun ontwikkelingen in de ruimtevaart valt natuurlijk ook te betwijfelen.

Een animatie van de Russische satelliet (Bron: YouTube)