3200 jaar oude kaas gevonden

Enkele jaren geleden werd in Egypte een oude tombe gevonden. Niet zo gek natuurlijk, maar men vond er ook wat gebroken potten en in één van die potten bevond zich een mysterieuze, 'witachtige substantie'.

Wat het was, geen idee, maar uit een nieuw gepubliceerde chemische analyse blijkt dat het antwoord gevonden is: het gaat om een stuk kaas, die zo'n 3200 jaar lang heeft liggen rijpen, waarmee het gelijk een van de oudste stukken kaas ooit gevonden is.

"Op basis van de gebruikte bewaarmethode en de locatie in de tombe hadden de archeologen al een vermoeden dat het om eten ging", aldus Enrico Greco van de Universiteit van Beijing. De tombe was van ene Ptahmes, een hoge Egyptische official uit de dertiende eeuw voor Christus.

De rustplaats van Ptahmes, voormalig 'burgemeester' van de oude stad Memphis, werd in 1885 overigens al gevonden, maar verdween weer onder het verschuivende zand. In 2010 werd de tombe pas opnieuw gevonden.

De gevonden kaas had vermoedelijk een vergelijkbare consistentie als geitenkaas, maar 'met een erg zure' bijsmaak. Dat beweert Paul Kindstedt van de Universiteit van Vermont, die - echt waar - onderzoek doet naar de geschiedenis en chemische samenstelling van kaas.

"Het was vermoedelijk relatief vochtig en dus smeerbaar", aldus Kindstedt. "Het zal niet heel lang goed zijn gebleven, denk ik." De vondst deed Kindstedt overigens denken aan een vergelijkbare vondst in 1942, waarbij ook potten met 'een substantie' gevonden werden.

Die substantie schatte men destijds op dik drieduizend jaar oud. Natuurlijk moet je het even proeven als je drieduizend jaar oude kaas vindt, maar helaas: geen geur en slechts een stoffige smaak, zo vertelde Kindstedt. 

Let overigens wel op: de kaas is vermoedelijk niet vervloekt, maar er werden wel sporen gevonden van bacteriën die Maltakoorts veroorzaken, een besmettelijke ziekte die je eigenlijk gewoon niet wilt hebben.