Minister wijst naar Europa na dodelijk brugongeluk

De Europese begrotingsregels zijn er deels verantwoordelijk voor dat in het Italiaanse Genua dinsdag een viaduct instortte, waarbij zeker 39 mensen om het leven zijn gekomen. Dat beweert althans Matteo Salvini, leider van de Lega Nord en minister van Binnelandse Zaken in Italië.

Zoals in Italië wel vaker het geval is met infrastructuur, had ook de brug in Genua vermoedelijk een flinke opknapbeurt nodig. Die werd twee jaar geleden nog wel uitgevoerd, maar er zijn ernstige twijfels over de kwaliteit daarvan. 

Volgens Salvini ligt het allemaal aan de Europese begrotingsregels. "Externe beperkingen weerhouden ons ervan om genoeg uit te geven aan veilige wegen en scholen, dan moet je toch afvragen of het zin heeft om die regels nog te blijven volgen", foetert Salvini. 

"Het kan niet zo zijn dat er een soort balans op moet worden gemaakt tussen begrotingsregels die uit Brussel komen en de veiligheid van Italianen", aldus de minister, die nog eens hamert op het belang van het doordrijven van investeringen in Italië.

De regering van premier Conte is volop bezig met de begroting voor volgend jaar en dat loopt allemaal niet echt soepel. De minister van Economie, Giovanni Tria, is duidelijk: de Europese regels moeten gewoon nageleefd worden, maar Salvini ziet het in flinke schulden verkerende Italië liever geld spenderen.