Transgender verslaat 14-jarige in strijd om kans op gouverneursschap

De Republikein Phil Scott is de gouverneur van de Amerikaanse staat Vermont, maar op 6 november zal hij tijdens de verkiezingen zijn positie moeten verdedigen. Democrate Christine Hallquist is een van de uitdagers, maar de ogen zijn in de afgelopen dagen voor een groot deel ook gericht op ene Ethan Sonneborn.

Wat er dan zou bijzonder is aan deze Sonneborn? Nou, de beste man is slechts 14 jaren jong. Vermont kent geen leeftijdsgrens voor het gouverneurschap, met als voornaamste eis dat je er in de afgelopen vier jaar gewoond moet hebben, wat voor Sonneborn geen probleem is.

Hij mag zelf nog niet stemmen, maar de jongeman mocht gewoon een gooi doen naar een plekje op het stembiljet tijdens de gouverneursverkiezingen. Volgens Sonneborn zijn de huidige politici niet bezig met de belangen van hun kiezers, maar die van lobbyisten en bedrijven.

"Ik ben van mening dat we een nieuwe generatie leiders hebben, die in onze staat beter werk kunnen leveren", aldus Sonneborn, die in een debat op TV liet weten voor verandering te zijn. Overigens haalde de tiener het niet: in de Democratische voorverkiezing kreeg hij dinsdag 8,2% van de stemmen en eindigde hij als vierde en laatste. 

De winst in de voorverkiezing ging naar de eerdergenoemde Hallquist, maar niet getreurd, ook dat is bijzonder. Zij wordt namelijk de eerste transgender ooit die namens een van de twee grote partijen in de VS een gooi gaat doen naar gouverneursschap. Verder boeit het allemaal eigenlijk niet zo veel, want volgens politiek analisten is de kans het grootst dat Republikein Scott de strijd in november wint.