Gemaskerd tuig houdt huis in Zweden

Zuidwest-Zweden werd maandagavond opgeschrikt door gemaskerd tuig, dat in Göteborg maar liefst 88 voertuigen in de hens zette. In het noordelijker liggende Trollhättan moesten agenten zich tegen stenengooiend tuig wapenen. De 'incidenten' vonden plaats op verschillende locaties in de beide plaatsen. De politie kan daarom niet uitsluiten dat het om een 'gecoördineerde actie' gaat. 

Volgens ooggetuigen waren de daders donker getint en droegen ze zwarte hoodies. De stroom meldingen begon rond 21:00 uur, toen er in Frölunda op een parkeerplaats auto's in de hens stonden. Vervolgens kwamen er meldingen uit de Hjällbo binnen. Daarna waren Trollhätten en Alafors aan de beurt. Om 23:00 uur kwamen er vervolgens nog meldingen binnen over autobranden in de stadsdelen Gårdsten en Tynnered binnen. Zowel auto's, pallets en banden moesten het ontgelden. 

Omdat het in Trollhättan onrustig bleef terwijl de uitgerukte brandweer probeerde de branden te blussen, werd de politie opgeroepen. Vervolgens moesten die het flink ontgelden: "Jongeren, met hoodies en een bedekt gezicht, bekogelden de agenten", aldus politie-inspecteur Claes Dahlström. 

'Echt heel boos'
Stefan Lofven, de Zweedse premier, is woedend, zo blijkt uit een radio-interview. Zo vraagt hij zich over de daders hardop af: "Waar zijn jullie in vredesnaam mee bezig?" en geeft hij aan "echt heel boos" te zijn. Daarnaast geeft hij aan dat de maatschappij streng moet optreden tegen de relschoppers. 

Hoewel de politie inmiddels enkele 'vandalen' heeft geidentificeerd, zijn er nog geen aanhoudingen verricht. De poltie hoopt vooral op informatie van ooggetuigen en met name van ouders. "We zouden graag willen praten met ouders van kinderen die in kleding thuiskomen die naar benzine ruikt" aldus de politie. 

Wonder boven wonder raakte er niemand gewond bij de incidenten.