Unieke vondst: pterosaurus met 112 tanden na 200 miljoen jaar gevonden

Paleontologen van de Amerikaanse Brigham Young University hebben in het noordoosten van de staat Utah een bijzondere ontdekking gedaan: men vond er resten van een nog onbekend soort pterosaurus, een oeroud vliegend reptiel, die zo'n 200 miljoen jaar geleden leefde.

De omgeving was destijds een enorme woestijn en dat is bijzonder: tot nu toe dacht men dat op z'n vroegst 65 miljoen jaar later pterosaurussen in woestijngebied leefden. Een ander interessant stukje nieuwe informatie is dat vroege pterosaurussen vrij klein waren, maar de nieuwe soort - Caelestiventus hanseni - was met een spanwijdte van zo'n anderhalve meter flink aan de maat.

Ook en vooral uniek is hoe uitzonderlijk goed de resten van het dier bewaard zijn gebleven. Pterosaurusbotten zijn doorgaans uiterst licht en fragiel, ze zijn immers gemaakt om te vliegen, maar doordat dit dier in het zand(steen) bewaard is gebleven zijn driedimensionale resten gevonden van de vleugel, het schedeldak, de zijkanten van het gezicht en de complete onderkaak.

Die kaak wees overigens uit dat je, mocht je 200 miljoen jaar geleden in noordoost Utah geleefd hebben, best even een blokje om kon wandelen om het dier te vermijden: C. hanseni had 112 tanden in z'n bek. In het schedeldak zijn zelfs afdrukken van het brein gevonden, waaruit onderzoekers concluderen dat het dier wellicht niet geweldig kon ruiken, maar wel zeer scherp kon zien. 

Uitleg over de bijzondere vondst (Bron: YouTube)