Oud-wielrenner Costa (20) raakt been kwijt

Voormalig wielrenner Adrien Costa heeft een gedeeltelijke beenamputatie moeten ondergaan. Eind juli was de 20-jarige Amerikaan in Californië aan het klimmen in de lokale bergen toen het noodlot toesloeg.

Een groot stuk rots brak af en kwam op Costa's been terecht. Hij raakte er levensgevaarlijk gewond, maar kon dankzij oplettende klimmers in de buurt gered worden. In het ziekenhuis slaagden artsen erin hem in leven te houden, maar zijn rechteronderbeen moest geamputeerd worden.

Costa werd lang gezien als een van de grootste wielertalenten ter wereld. In 2015 pakte hij op het WK voor junioren zilver in de tijdrit, een jaar later eindigde hij als tiener tussen flink wat profs als tweede in de Tour of Utah en won hij de Tour de Bretagne.

Uiteindelijk mocht Costa als stagiair bij Quick-Step het seizoen afmaken, maar daarna ging het vooral mentaal flink achteruit. In 2017 vond hij het allemaal eigenlijk niet zo leuk meer en hij nam een langdurige pauze van het wielrennen.

Begin dit jaar gaf Costa zijn plek bij het procontinentale Hagens Berman Axeon-team op: "Ik realiseer me nu pas wat een veel te groot aandeel wielrennen in mijn leven heeft (gehad). Ik ben nog niet klaar om terug te komen en wil geen plek in een team innemen die ook door iemand met veel meer motivatie ingenomen kan worden."

Zijn inmiddels dus voormalige team, geleid door de Belgische ex-renner Axel Merckx, heeft een crowdfundingspagina opgezet voor Costa, waar al duizenden dollars binnen zijn gestroomd om hem te helpen.