Geslachtsrijp in twee weken, nieuw record voor gewervelde dieren

Veel oudere ouders kennen het vast wel: "Wat groeien ze snel op he?" Dan mag je blij zijn dat je een mens bent, en geen killivis. Tsjechische onderzoekers hebben namelijk een interessante ontdekking gedaan: zij vroegen zich zoals elk gezond mens af hoe snel bepaalde soorten killivissen nou eigenlijk geslachtsrijp worden. Om die vraag te beantwoorden trokken ze natuurlijk naar Mozambique, waar anders?

Het geldt niet voor elke soort, maar veel soorten killivissen leven in tijdelijke poeltjes en plassen. Daar leven ze dan bijvoorbeeld op de Afrikaanse savanne, om aan het einde van hun leven eitjes in de grond te drukken. De ouders gaan door het opdrogen van de poeltjes dood, de eitjes overleven door in een soort pauzestand te gaan, waarna ze uitkomen als het begint te regenen. De vissen leven dan ook niet lang: hooguit een paar maanden.

De eerdergenoemde wetenschappers keken naar een paar poeltjes in Mozambique, waar ze vissen van de soort Nothobranchius furzeri vonden. In gevangenschap duurt het vaak een week of drie à vier voor de vissen geslachtsrijp zijn, soms zelfs wel tien weken. In het wild blijken ze echter nog veel sneller klaar te zijn om zich voort te planten, namelijk al binnen veertien tot vijftien dagen.

De vissen kruipen uit hun één millimeter kleine eitje en groeien in enorm tempo tot hun volwassen formaat, een centimeter of vier à vijf, zo'n veertig tot vijftig keer groter dus. Binnen twee weken beginnen ze zich vervolgens al voort te planten en volgens hoofdonderzoeker Martin Reichard is dat een wereldrecord voor gewervelde dieren. Dat stond overigens op naam van Nothobranchius kadleci, een ander soort killivis die enkele dagen langer nodig heeft.

"We hadden al gedacht dat bepaalde populaties onder bepaalde omstandigheden extreem snel volwassen konden worden, maar we hebben ontdekt dat het in dit geval de norm is en niet de uitzondering", aldus Reichard. Volgens de Tsjech is de ontdekking een goed moment om even stil te staan bij hoe weinig we eigenlijk nog weten over de diversiteit van het leven op aarde. Reichard en zijn team zetten hun onderzoek naar het verouderingsproces van gewervelden in elk geval voort.