Heidebrand Wateren onder controle, 75 hectare afgebrand

In Wateren (Drenthe) woedt momenteel een grote heidebrand. Er is inmiddels Grip 1 afgegeven. Vogens Van Oost media helpen boeren met watertransport en het blussen. 

Veiligheidsregio Drenthe roept mensen op om de hulpdiensten ruim baan te geven en vooral ook om niet te komen kijken bij de brand. 

Update 20:13 uur
De Veiligheidsregio Drenthe meldt dat de brand volledig onder controle is. De campinggasten mogen om 21:00 uur terug naar hun verblijfplaats. De brandweer houdt komdende nacht het gebied in de gaten. 

Update 19:39 uur
Defensie geeft een inkijkje in hoe de bambi-bucket gevuld wordt. Dat kan op elke mogelijk locatie, zolang het water maar minimaal twee meter diep is. 

Update 19:10 uur
De gemeente Westerveld laat op Twitter weten dat de campinggasten nog tot zeker 21:00 niet naar hun vakantieverblijf kunnen terugkeren. De verwachting is dat de brand weer tot die tijd bezig is met nablussen. Bij de brand is zo'n 75 hectare natuur verloren gegaan. 

Update 18:40 uur
De Chinook heeft water gehaald en is bezig met blussen. De veiligheidsregio waarschuwt dat tijdens het blussen de rook weer op kan laaien. Dit is echter normaal zo geven ze aan. 

Update 18:05 uur
De veiligheidsregio meldt op Twitter dat de campings tot zeker 19:00 uur ontruimd blijven. Daarna wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Daarnaast is de Chinook gearriveerd om te assisteren bij het blussen van de brand. De veiligheidsregio geeft aan dat de brandweerwagens de hei niet opgaan, om te voorkomen dat de reeds verbrande grond nog verder beschadigd. 

Update 17:50 uur:
Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio op radio Drenthe is het sein brand meester nog niet gegeven, maar breidt de brand zich nu niet meer uit: "Zoals we het nu inschatten, zal de inzet niet verder opgeschaald worden, maar het vervelende van een natuurbrand is dat 'ie heel dynamisch is, dus het is niet gezegd dat het zo blijft."

Update 17:00 uur
Defensie heeft  zojuist aan FOK! bevestigd dat er een Chinook onderweg is om de heidebrand te bestrijden. 

Update 16:35 uur
Inmiddels zijn er vier campings in de nabijheid van de brand ontruimd. Volgens een journalist van het Dagblad van het Noorden bedreigt de brand een woonboerderij. Het vuur zou zich op zo'n tweehonderd tot honderd meter van de boerderij bevinden. 

De veiligheidsregio roept inmiddels op om deuren en ramen gesloten te houden, en de mechanische ventilatie uit te schakelen. 

Update 16:26 uur
Er zijn beelden vanuit de lucht opgedoken.  Tevens is bekend dat er een helikopter vanuit Gelderland onderweg is om te assisteren. 

Update 15:57 uur
Er is opgeschaald naar Grip 3 aldus RTV Drenthe. De burgemeester krijgt de leiding en zal overleggen met het Gemeentelijk Beleidsteam. Verder zijn de commissaris van de koning en en de Minister van Binnelandse zaken op de hoogte gesteld. 

Ook zou er inmiddels een blushelikopter opgeroepen zijn. 

Update 15:12 uur
Er wordt volgens RTV Drenthe nog steeds opgeschaald. Naast korpsen uit Drenthe en Friesland is er ook hulp uit Groningen onderweg. 

Update 14:59 uur
RTV Drenthe meldt dat campingen in de buurt zijn ontruimd. De gasten worden opgevangen op Landgoed de Alberthoeve.