Doorbraak in embryo-onderzoek

Professor Magdalena Zernicka-Goetz en haar onderzoeksgroep van de University of Cambridge hebben een manier ontwikkeld waarmee menselijke embryo's in vitro, dus in het laboratorium, tot aan veertien dagen levend kunnen houden. Dit is een verdubbeling van de tijd die het tot nu toe mogelijk was om embryo's buiten het lichaam te laten groeien.


Belangrijke doorbraag in embryogenese (Bron: Youtube)

"Normaalgesproken beslissen de cellen van embryo's rond dag zeven welk type cel ze gaan worden, om uiteindelijk tot  orgaan uit te groeien en zo dus de ontwikkeling van de baby te beginnen", aldus Zernicka-Goetz. "Nu kunnen we dus voor het eerst voorbij die zeven dagen deze belangrijke ontwikkeling bestuderen."

"Deze periode is een periode waarin veel zwangerschappen spontaan worden afgebroken en nu kunnen we dus voor het eerst zien wat er in deze periode gebeurt," vervolgt de professor. "Begrijpen onder welke omstandigheden de cellen zich gaan ontwikkelen, zou het onderzoek naar het correct verlopen van embryogenese, maar ook het niet goed verlopen, verder vooruit helpen."

Professor Zernicka-Goetz hoopt met dit onderzoek dat in de toekomst vele ontwikkelingsstoornissen genezen kunnen worden, maar haar eerste doel is  om de organisatie en synchronisatie van deze vroegste celdelingen te onderzoeken.