Turkse munt blijft in waarde dalen

De Turkse munt, de lira, blijft het internationaal slecht doen. Kon je in september 2017 nog vier lira voor een euro krijgen, inmiddels loopt dat al tegen de zes lira.

Financieel experts houden er rekening dat er nog meer verval voor de Turkse lira in het verschiet ligt nadat de Verenigde Staten eind vorige week economische sancties oplegden aan Turkije.

Sinds begin 2018 jaar is de Turkse munt al meer dan 25% aan waarde kwijtgeraakt mede vanwege de eerdere schrik over het voornemen van president Erdogan om zich te gaan bemoeien met het beleid van de centrale bank in Turkije.

"De gedachtegang van Erdogan is simpel: zolang we zorgen dat de muziek blijft spelen, de mensen blijven dansen en iedereen geld verdient, dan is er geen probleem. Bedrijven maken winsten, lonen stijgen en de aandeelhouders zijn blij", zegt Nora Neuteboom, econome voor ABNAmro. "Ondanks de economische groei is het slecht gesteld met belangrijke economische indicatoren."

"De onafhankelijkheid van de centrale bank wordt nu serieus in twijfel getrokken", zegt de econome. "Als je puur naar de cijfers kijkt zou een renteverhoging de logische stap zijn. Dat is niet genomen. Veel buitenlandse investeerders worden nu huiverig, de betrouwbaarheid van de centrale bank in een land wordt vaak meegenomen in risicobeoordelingen."

De inflatie is nu zo hoog en de waarde van de lira dusdanig gedaald dat het voor binnenlandse maatregelen te laat lijkt. "Jaren geleden was al het advies: hervorm structureel en investeer in onderwijs, kennis en technologie. Maar de langetermijnvisie ontbrak bij Erdogan, mede omdat hij niet zeker wist of hij zijn macht kon consolideren", eindigt Neuteboom

Turkse munt blijft in waarde dalen (WikiCommons/jon smith)
Turkse munt blijft in waarde dalen (WikiCommons/jon smith)