Baansprinter Hoogland naar EK-finale, Wild leidt omnium

Baanwielrenster Kirsten Wild heeft op het Europees kampioenschap in Glasgow met overmacht het eerste onderdeel van het omnium gewonnen, de scratch. In de koers werd nauwelijks aangevallen en dus kwam het aan op een sprint, de kracht van de Nederlandse wereldkampioene.

Met twee ronden te gaan opende Wild de sprint al door volle bak aan te gaan en daar had niemand een antwoord op. Met groot verschil won ze de koers, voor de sterk opkomende Britse oud-wereldkampioene Katie Archibald en de Poolse Daria Pikulik.

Om 17.10 uur staat te tempokoers op het programma, vanaf acht uur Nederlandse tijd volgt het avondprogramma op het EK, met wat het omnium betreft de afvalkoers en de puntenkoers. Het EK is nagenoeg volledig op Eurosport en grotendeels ook op Sporza en de BBC te kijken.

Update 15.17 uur
Op de individuele sprint bij de mannen hebben zowel Jeffrey Hoogland als Harrie Lavreysen zich overtuigend geplaatst voor de halve finales, waarin ze het tegen elkaar op zullen nemen.

Hoogland gaf de Brit Philip Hindes met groot vertoon van macht het nakijken, Lavreysen was eveneens in twee heats duidelijk te sterk voor de Rus Denis Dmitriev, die hem vorig jaar in de WK-finale nog klopte.

Update 15.45 uur
Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw hebben zich op de 500 meter tijdrit beiden geplaatst voor de finale. Lamberink's tijd van 33,786 seconden was goed voor de derde plek, Van de Wouw kwam met 34,352 seconden tot de zevende tijd, terwijl top-8 nodig was.

Wereldkampioene Miriam Welte uit Duitsland stelde met de vijfde plek wat teleur, de Russin Daria Shmeleva was met 33,309 de snelste.

Update 16.45 uur
De koppelkoers bij de mannen heeft goud opgeleverd voor België. Robbe Ghys en Kenny De Ketele vochten een mooie strijd uit met Theo Reinhardt en Roger Kluge uit Duitsland en pakten uiteindelijk de winst. Het brons was voor de Britten Oliver Wood en Ethan Hayter, de Nederlanders Roy Pieters en Wim Stroetinga finishten niet.

Update 18.15 uur
Hoogland heeft zich geplaatst voor de sprintfinale. Tegen Lavreysen had hij het zwaar, maar in de derde en beslissende heat liet Hoogland met een gemiddelde snelheid van bijna 73 kilometer per uur toch zien net even te snel te zijn. In de finale neemt hij het op tegen de Duitse Stefan Bötticher, die ook een decider nodig had om de Brit Jack Carlin van het lijf te houden.

Op de tempokoers heeft Wild de vierde plek gepakt. Daarmee houdt de Nederlandse de leiding vast, voor Archibald. De Belgische Lotte Kopecky strijdt vooralsnog met de Italiaanse Letizia Paternoster om het brons.