Wereldrecord: regen bij 48,3 graden

In Californië was het in juli godvergeten heet, zoals wel vaker, met in dit geval zelfs gemiddeld de heetste maand ooit gemeten op aarde. Meteoroloog Jeff Masters van Wunderground is nog even in de precieze cijfers gedoken en vond zowaar nóg een wereldrecord.

In het stadje Imperial, in het zuiden van de Amerikaanse staat, was het op 24 juli maar liefst 48,3 graden Celsius op het moment dat het (lichtjes) begon te regenen. Nooit eerder is zo'n hoge temperatuur gemeten terwijl het regende: het vorige record stond op naam van Needles, eveneens in Californië, waar het op 13 augustus 2012 'slechts' 46,1 graden was toen het regende.

Masters legt uit dat de grond er overigens niet heel nat van werd: de luchtvochtigheid was nog ontzettend laag en de regen was al vrijwel geheel verdampt voor het op aarde neerstortte. Weinig mensen waren beschikbaar om te vertellen hoe het voelde - men was vooral druk bezig om zich van de ene ruimte met airco naar de andere ruimte met airco te begeven - maar de enkeling die Masters sprak was duidelijk: ademen was erg moeilijk en de lucht voelde zwaar op zijn hart.