Heetste maand ooit gemeten op aarde

Als je denkt dat we het in Nederland al tijden belachelijk warm hebben.....dan heb je op zich wel gelijk, maar het is natuurlijk niks vergeleken met Death Valley. Daar was het in juli ook gezellig warm, de hele maand lang. Sterker nog, juli in Death Valley was 's werelds warmste maand ooit gemeten.

In juli was het in het woestijndal 42,3 graden Celsius. Gemiddeld dus en ja, dat is inclusief de nacht. Overdag was het dan ook werkelijk bloedverzengend heet, nog heter dan normaal in Death Valley: op 21 dagen steeg het kwik tot boven de 120 graden Fahrenheit, een kleine 49 graden Celsius. Eind juli werd het zelfs vier dagen achter elkaar 127 graden Fahrenheit, bijna 53 graden Celsius.

Op tien van de dagen in juli werd het geen moment kouder dan 100 graden Fahrenheit, bijna 38 graden Celsius. Ter illustratie: op die dagen werd het dus maar een fractie kouder dan het Nederlandse warmterecord. Overigens was het record van heetste maand ooit in handen van....Death Valley, in juli vorig jaar. Destijds werd het gemiddeld 41,8 graden, waarmee het honderd jaar oude record verbroken werd.

"Het was redelijk intens", zo kwam meteoroloog Todd Lericos met een understatement van enig formaat. In Death Valley is het ondertussen niet zo warm meer: een graadje of 45-50 overdag, maar 's nachts koelt het lekker af naar (bijna) onder de 30 graden.