Jacht op duizenden planeten geopend

De Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) is begonnen aan een indrukwekkende planetenjacht. NASA's nieuwste 'planetenjager' is begonnen aan twee jaar lang speuren naar exoplaneten: planeten buiten ons zonnestelsel.

Er zijn welhaast bizarre hoeveelheden van dergelijke planeten, maar het is natuurlijk een uitdaging om ze te vinden. De verwachting is dat TESS er duizenden zal vinden, van aardachtige planeten - over het algemeen het meest interessant - tot gasreuzen die Jupiter doen verbleken.

TESS is met name gericht op sterren die relatief dicht in onze buurt staan. De satelliet heeft vier camera's, elk uitgerust met een 16,8 megapixel sensor, die bij elkaar 85 procent van de ruimte moeten gaan scannen. Dat is zo'n 350 keer meer dan de Keplermissie, waar al meer dan tweeduizend planeten mee gevonden zijn.

Het basisprincipe van het zoeken naar planeten is relatief simpel: men kijkt naar sterren en hoopt dat de helderheid dan af en toe een beetje afneemt. Zo'n dipje in de helderheid kan betekenen dat een planeet langs de ster beweegt, waardoor naar zo'n ster meer onderzoek gedaan kan worden om een en ander te bevestigen.

In principe zal TESS elke 13,5 dagen nieuwe gegevens sturen, op het moment dat de satelliet het dichts bij de aarde is, te beginnen in augustus. Na elke 27 dagen wordt een nieuw deel van de hemel afgezocht. "Nu we weten dat ons universum een enorme hoeveelheid planeten kent, kijk ik uit naar de vreemde en prachtige werelden die we zeker zullen ontdekken", aldus NASA-onderzoeker Paul Hertz.

 

Dit gaat TESS doen (Bron: YouTube)