F1: Uitslag Grand Prix van Hongarije

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider profiteerde optimaal van zijn poleposition en zegevierde met zijn Mercedes voor de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. Max Verstappen viel al in de beginfase uit door een kapotte MGU-K.

Hamilton had zich in de natte kwalificatie verzekerd van de eerste startplek en profiteerde hier optimaal van. Hij greep meteen de leiding voor teamgenoot Valtteri Bottas en Vettel die in tegenstelling tot zijn directe concurrenten op de zachte in plaats van ultrazachte banden was gestart. Verstappen klom direct van plek zeven naar vijf en sloot aan bij Räikkönen.

Ver daarachter was er het nodige getouwtrek. Zo reed Marcus Ericsson met zijn Sauber over de voorband van de Red Bull van Daniel Ricciardo heen. Beiden konden verder, maar Ericsson moest achteraan aansluiten. Zijn teamgenoot Charles Leclerc kwam er minder genadig vanaf. De Sauber van de Monegask ging in de mangel bij de Force India's en dat betekende einde wedstrijd.

Dat gold na zes ronden ook voor Verstappen, omdat de MGU-K, die zorgt voor opslag en afgifte van de kinetische energie, er mee ophield. De Nederlander baalde hier flink van en haalde over de boordradio hard uit naar leverancier Renault. Op dat moment had Hamilton al een gat van vier seconden geslagen met Bottas die drie tellen achter hem Vettel en Räikkönen had zitten. Hierachter zat Pierre Gasly die optimaal profiteerde van zijn goede startpositie en met de Toro Rosso-Honda makkelijk standhield tegenover de Haas van Kevin Magnussen.

Räikkönen was in de vijftiende ronde de eerste van de toppers die stopte, gevolgd door Bottas. Dit gaf Vettel de ruimte om het tempo op zijn zachte banden op te schroeven. Räikkönen viel terug naar plek zes, maar de Fin lag al snel weer vierde en voerde de druk op bij Bottas. Niet meer hierachter reed Daniel Ricciardo die zich na de slechte kwalificatie van gisteren een weg door het veld moest banen en dit ook deed.

Hamilton stopte in ronde 25, waarna Vettel de leiding overnam. De Duitser wilde met zijn Ferrari lang doorrijden en zette verrassend genoeg snellere rondetijden neer dan de Mercedessen op nieuwe banden. Vettel had een gat van ongeveer veertien seconden met zijn rivaal, maar zag dat vlak voor zijn eerste en enige stop flink kleiner worden doordat hij in verkeer zat. Toen de Duitser in ronde 40 stopte ging er bovendien nog wat mis met zijn stop, waardoor hij achter Bottas belandde in plaats van ervoor. Ferrari-teamgenoot Räikkönen had even daarvoor zijn tweede stop al gemaakt.

Vettel zat hierdoor klem achter Bottas, terwijl Hamilton met speels gemak een groot gat kon slaan. Räikkönen was ondertussen snelste man op de baan en liep snel in op de twee voor hem. Voor Stoffel Vandoorne was de wedstrijd na 51 ronden voorbij. De Belg reed een uitstekende race en zat met de McLaren op plek negen, vlak achter teamgenoot Fernando Alonso. De versnellingsbak begaf het echter en een mooi resultaat ging zo in rook op.

In de slotfase gingen de banden van Bottas eraan, waarna Vettel de druk flink opvoerde. Eerst had dit nog geen succes, maar vijf ronden voor het einde wel. Bottas verdedigde voor bocht een, maar Vettel stak achterlangs en kwam zo voor de Fin uit bij bocht twee. De Mercedes-coureur verremde zich vervolgens en reed een deel van zijn voorvleugel stuk op de Ferrari. Räikkönen profiteerde meteen door plek drie over te nemen. Bottas ging zelfs zo langzaam dat ook Ricciardo snel naderbij kon komen. De eerste poging van de Australiër strandde omdat Bottas zich bij bocht verremde en zich in de Red Bull boorde. Een tweede poging slaagde wel.

Na 70 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd voor de Ferrari's van Vettel en Räikkönen. Ricciardo eindigde op plek vier, voor Bottas en Gasly die een uitstekende race bekroonde met plek zes. Magnussen eindigde op de zevende stek, voor de ook prima presterende Alonso, Carlso Sainz en Romain Grosjean.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:37:16.427
2 Sebastian Vettel Ferrari +17.123
3 Kimi Räikkönen Ferrari +20.101
4 Daniel Ricciardo Red Bull +46.419
5 Valtteri Bottas Mercedes +50.000
6 Pierre Gasly Toro Rosso +1:13.273
7 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
8 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
9 Carlos Sainz Renault +1 ronde
10 Romain Grosjean Haas +1 ronde
11 Brendon Hartley Toro Rosso +1 ronde
12 Nico Hulkenberg Renault +1 ronde
13 Esteban Ocon Force India +1 ronde
14 Sergio Perez Force India +1 ronde
15 Marcus Ericsson Sauber +2 ronden
16 Sergey Sirotkin Williams +2 ronden
17 Lance Stroll Williams +2 ronden
DNF Stoffel Vandoorne McLaren +21 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +65 ronden
DNF Charles Leclerc Sauber +70 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 213
2 Sebastian Vettel Ferrari 189
3 Kimi Räikkönen Ferrari 146
4 Valtteri Bottas Mercedes 132
5 Daniel Ricciardo Red Bull 118
6 Max Verstappen Red Bull 105
7 Nico Hulkenberg Renault 52
8 Kevin Magnussen Haas 45
9 Fernando Alonso McLaren 44
10 Sergio Perez Force India 30
11 Carlos Sainz Renault 30
12 Esteban Ocon Force India 29
13 Pierre Gasly Toro Rosso 26
14 Romain Grosjean Haas 21
15 Charles Leclerc Sauber 13
16 Stoffel Vandoorne McLaren 8
17 Marcus Ericsson Sauber 5
18 Lance Stroll Williams 4
19 Brendon Hartley Toro Rosso 2
20 Sergey Sirotkin Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 345
2 Ferrari 335
3 Red Bull 223
4 Renault 82
5 Haas 66
6 Force India 59
7 McLaren 52
8 Toro Rosso 28
9 Sauber 18
10 Williams 4