Venezuela schrapt 5 nullen door hyperinflatie

De Venezolaanse regering gaat vijf nullen schrappen van de nationale munt, de bolivar, vanwege de gierende inflatie. Die komt dit jaar boven de miljoen procent uit. Kassa's kunnen alledaagse aankopen van vaak ettelijke miljoenen bolivar vaak niet aan.

Het zijn dan ook voornamelijk dit soort praktische problemen die de regering van president Nicolás Maduro met de maatregel probeert op te lossen, aldus de NOS. Aan de inflatie en dus de daadwerkelijke waarde van het geld verandert het niets.

De inflatie in Venezuela is momenteel de hoogste ter wereld en neemt volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) inmiddels historische proporties aan. De situatie is vergelijkbaar met die in Duitsland in 1923 en Zimbabwe in 2000. Vorig jaar moest op de zwarte markt voor een dollar ruim 9000 bolivar worden betaald, nu is dat drieënenhalf miljoen.

Voor drie miljoen bolivar bestel je in Venezuela een eenvoudige lunch, aldus NOS-correspondent Marc Bessems. Dan moet je wel dertig bankbiljetten meenemen, want het grootste biljet is 100.000 bolivar. Maar als je schoenen wil kopen moet je al snel met een koffer vol komen aanzeulen. Dat is echter vaak te voorkomen omdat veel mensen met hun mobiel geld aan elkaar over kunnen maken.

Benzine
Maar de uiterst lage benzineprijs van 6 bolivar per liter roept bij Venezolanen weer de vraag op hoe van die laagste prijs ter wereld vijf nullen af moeten. Die gaat mogelijk ofwel omhoog, zoals eerder dit jaar voor het eerst in twintig jaar gebeurde, maar misschien gaat de maatregel ook wel helemaal niet door. In maart kondigde president Maduro immers ook al geld aan met drie nullen minder, maar dat kwam er niet. De nieuwe biljetten zouden er volgens de regering op 20 augustus moeten zijn.

De oorzaak van de Venezolaanse inflatie is jarenlang economische wanbeleid door president Maduro en zijn voorganger, de in 2013 overleden Hugo Chávez. Zij konden het socialistische regeringssysteem jarenlang in stand houden dankzij de hoge olieprijs, maar toen die in 2014 inzakte was de Venezolaanse economie hetzelfde lot beschoren. Ondertussen zit het land op de grootste olievoorraad ter wereld. Maduro zegt dat de crisis het gevolg is van een politieke en economische oorlog die tegenstanders in binnen- en buitenland tegen hem voeren.