Démare sprint eindelijk naar ritzege in Tour de France

Arnaud Démare heeft zijn ritzege in de Tour de France te pakken. De Franse sprinter van Groupama - FDJ was na een etappe van Trie-sur-Baïse naar Pau over 172 kilometer de snelste in een massasprint. Christophe Laporte werd tweede, Alexander Kristoff moest genoegen nemen met een derde plaats.

Meteen na het startschot trokken Mathew Hayman, Luke Durbridge (beiden Mitchelton-Scott), Niki Terpstra (Quick-Step Floors), Thomas Boudat (Direct Energie) en Guillaume Van Keirsbulck ten aanval. Het vijftal moest in de beginfase van de etappe hard werken om een voorsprong bij elkaar te fietsen, mede doordat EF Education First-Drapac een renner mee wou hebben. Meerdere renners van de Amerikaanse probeerde het, maar niemand kwam tot de kopgroep. 

Na 25 kilometer fietsen liet het peloton de kopgroep toch begaan, waarna de sprintersploegen zich melden aan de kop van het peloton. De kopgroep kreeg nooit meer dan twee minuten van Groupama - FDJ en UAE-Team Emirates.

Op ruim honderd kilometer was er een tegenaanval van Jasper Stuyven, Michael Gogl (beiden Trek-Segafredo). Ook Sep Vanmarcke ging mee in de achtervolging. Gogl moest een paar kilometer later afhaken bij de achtervolgers. De Belgen kwamen tot twintig seconden van het peloton, maar niet veel later werden ze toch teruggepakt door het peloton.

Op zeventien kilometer van de streep werd de kopgroep teruggepakt door het peloton onder aanvoering van Groupama - FDJ, de ploeg van sprinter Arnaud Démare. Met nog acht kilometer te gaan nam BORA hansgrohe de leiding in het peloton over van de Franse ploeg. In de laatste kilometer trok Groupama - FDJ de sprint perfect aan voor Démare en hij maakte het af voor zijn ploeg.