Vijf jaar geŽist voor trekken pistool op vol terras

Zakaria C. was flink bang, toen hij in het centrum van Zeist mishandeld werd door vier voormalige zakenpartners van de Nieuwegeiner. C. vluchtte naar het terras van café De Reünie, maar zijn aanvallers volgden hem razendsnel, waarna C. geen andere mogelijkheid zag dan zijn revolver te pakken, te richten op één van de aanvallers en de trekker over te halen.

Het revolver ging niet af, waarschijnlijk omdat er kogels inzaten die niet in dat vuurwapen thuishoorden. De advocaat-generaal vond echter dat dit evengoed goldt als 'poging tot doodslag'. Woensdag eiste het Openbaar Ministerie in hoger beroep dan ook vijf jaar celstraf. Eenzelfde straf legde de rechtbank Zakaria C. al eerder dit jaar op.

Vijf jaar geëist voor trekken pistool op vol terras (foto: pxhere)
Vijf jaar geëist voor trekken pistool op vol terras (foto: pxhere)

Zakaria C. had een ijzersterke verdediging; het wapen had hij tijdens de afranseling moedig van één van zijn belagers afgepakt, het was in ieder geval niet van hem. C. zat in de drugshandel, maar wilde niet meer voor zijn leveranciers handelen en het kwam al eerder tot een handgemeen. Daarom kreeg hij die dag slaags.

Het gerechtshof gelooft C. echter voor geen meter. Ze probeerden C. toe te laten geven dat hij het wapen zelf had aangeschaft, omdat hij bang was, maar C. bleef stug bij zijn eigen verklaring.

De advocaat van Zakaria C. maakt het verhaal van de verdediging nóg ongeloofwaardiger. Zijn cliënt zou hebben geweten dat het wapen niet werkte en alleen als dreigmiddel gebruikt kon worden. Daarom zou drie jaar gevangenisstraf een prima deal zijn.

Het Openbaar Ministerie wil daarnaast dat Zakaria C. ook nog een voorwaardelijke celstraf van twee maanden voor een eerder misdrijf gaat uitzitten. Het gerechtshof in Arnhem doet op 8 augustus uitspraak.