'Dodelijk zenuwgif zat in parfumflesje'

De 45-jarige Charlie Rowley wiens 44-jarige partner Dawn Sturgess eerder deze maand aan een Novichok-vergiftiging overleed, blijkt het spul in een "duur uitziende doos" te hebben gevonden. Hij dacht dat het parfum was en gaf het aan Sturgess, met fatale gevolgen. Dat vertelt Rowley in een interview met de Britse zender ITV.

Het ging om een glazen flesje in een doos, met een verstuiver die er los bijzat. De man had het een paar dagen in zijn huis in Amesbury. Dat ligt vlakbij Salisbury waar de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter eerder tenauwernood aan de dood ontsnapten nadat ze aan hetzelfde gif waren blootgesteld.

Dat leidde tot een internationale rel waarbij Rusland van betrokkenheid werd beschuldigd, wat het land ontkent.

Voordat Rowley het flesje als kado aan Sturgess gaf, deed hij de verstuiver erop, waarbij hij een beetje vloeistof op zijn hand morste. Dat waste hij er vervolgens onder de kraan af, wat hem vermoedelijk het leven heeft gered.

Hoofdpijn
Rowleys partner had minder geluk. Ze sprayde wat van het spul op haar polsen en wreef ze tegenelkaar. Na een kwartier klaagde ze over hoofdpijn en vroeg om een pijnstiller. Terwijl Rowley zocht zei zijn vriendin dat ze ze zich raar voelde en in het bad moest gaan liggen.

"Dat vond ik een beetje vreemd. Dus ik ging naar de badkamer en trof haar gekleed in het bad aan, en ze was heel erg ziek", aldus Rowley. Niet veel later werd hij zelf ook ziek. Sturgess overleed acht dagen later in een ziekenhuis in Salisbury. Rowley was enkele dagen geleden voldoende opgeknapt om het ziekenhuis te kunnen verlaten.

Hij zegt moeite te hebben zich te herinneren waar precies hij de doos heeft gevonden. Wel stelt Rowley dat zijn vriendin het merk erop herkende. De inhoud was in cellofaan verpakt, waardoor het ongebruikt leek. "Daardoor dacht ik dat het allemaal wel veilig was", zegt Rowley. "Het is beangstigend dat iets zo kan worden verhuld en vervolgens in het openbaar kan worden gevonden."

Er ging overigens geen lampje bij hem branden toen de inhoud van het flesje olieachtig bleek en niet naar parfum rook. "Ik dacht er verder niet bij na. Het is allemaal zo snel gegaan."