Ober verzint racisme en wordt ontslagen

Ene Khalil Cavil was een Amerikaanse ober, met de nadruk op 'was'. De beste man werkte in een restaurant in het Texaanse Odessa en claimde het slachtoffer geworden te zijn van racisme, maar dat bleek toch even anders te liggen en dus werd hij ontslagen.

Cavil gooide een foto de social media op van een kassabon, waarop zijn naam stond, inclusief een in vrij slecht Engels geschreven indicatie dat er van een fooi geen sprake zou zijn: "We don't tip terrorist", las de bon. Khalil, moslimachtige naam, dus terrorist, zal de gedachtegang van de simpele ziel die door Cavil bediend werd zijn geweest - zo dacht men in elk geval op social media, waar de ober veel steun kreeg.

De baas van het restaurant, Terry Turney, heeft nu echter laten weten dat zijn inmiddels ex-medewerker het hele verhaal verzonnen heeft. "We tolereren geen enkele vorm van racisme en zullen altijd snel en gepast reageren als het in een van onze eetgelegenheden plaats zou vinden, maar iemand ten onrechte van racisme beschuldigen is net zo zorgwekkend."

De BBC probeerde met Cavil in contact te komen om een en ander te bevestigen, maar dat lukte niet. Hij verwijderde zijn posts op Facebook ondertussen en herhaalde zijn claims tegenover andere media. Inmiddels is zijn Facebookaccount verdwenen en heeft hij tegenover een lokaal sufferdje zijn excuses gemaakt: "Het spijt me. Ik heb een grote, ernstige fout gemaakt en ik zit in het proces om de hulp te krijgen die ik nodig heb."