SyriŰ: evacuatie Witte Helmen is 'criminele' IsraŰlische actie

Het Israëlische leger heeft het afgelopen weekeinde meer dan honderd vrijwilligers van de Witte Helmen-reddingsbrigade en hun families uit het zuiden van Syrië gehaald. Dit zou zijn gebeurd op verzoek van onder meer de VS, Canada en Groot-Brittannië, om te voorkomen dat ze in handen van Syrische troepen zouden vallen. De Syrische regering heeft woedend gereageerd, en noemt de evacuatie crimineel. De Witte Helmen zouden instrumenten van het westen zijn, en banden hebben met terroristen.

De Witte Helmen waren vaak als eersten aanwezig na luchtaanvallen van de Syrische krijgsmacht. Ze begonnen in 2013 onder de naam Syrische Burgerverdediging, en trokken vrijwilligers aan uit alle lagen van de bevolking. Onder meer dankzij de aanwezigheid van bouwkundigen en elektriciëns konden vaak mensen worden gered uit getroffen gebouwen. Ze hebben naar eigen zeggen meer dan honderdduizend mensen gered.

Dat gebeurde vaak op het snijvlak van redding en activisme. Beelden van reddingsacties gingen geregeld via sociale media de hele wereld over.

Zowel Syrië als Rusland noemen de Witte Helmen agenten van het westen, en stellen dat ze rebellengroepen steunen die tegen het regime van president Bashar al-Assad zijn, inclusief jihadistische groeperingen. Hoewel de Helmen alleen in rebellengebieden opereren, zeggen ze zelf neutraal te zijn.

Volgens Assad verschuilen ze zich echter achter "humanitaire maskers" en is hun doelstelling het "implementeren van een bepaalde agenda". De Helmen kunnen bestaan onder meer door donaties van buitenlandse regeringen.

Er zouden circa drieduizend vrijwilliers bij de organisatie zijn aangesloten, en sinds 2013 zouden er rond de tweehonderd zouden zijn omgekomen. Er bevonden zich ten tijde van de evacuatie nog meer Witte Helmen in het gebied, maar bijna vierhonderd mensen inclusief familieleden konden er niet op tijd worden uitgehaald, aldus de BBC.