Zweden brandt: 'Extreem ernstige toestand'

Zweden staat in de fik. In het Scandinavische land woeden inmiddels meer dan vijftig bosbranden, waarvan de grootsten volgens de hulpdiensten simpelweg niet meer te blussen zijn. De enige optie bij die branden is wachten tot het weer omslaat en proberen om uitbreiding beperkt te houden.

Het hoofd van de hulpdiensten, Dan Eliasson, is pessimistisch. Volgens hem kan het nog weken duren voor het weer significant zal veranderen. Het is de zwaarste en ernstigste situatie waar de Zweedse hulpdiensten ooit mee te maken hebben gehad.

Regeringsleider Stefan Löfven heeft alarm geslagen: "Het is een extreem ernstige toestand", liet hij weten. Als alles achter de rug is moet de civiele beschermingsdienst volgens hem versterkt worden, terwijl Zweden zich beter moet voorbereiden op extreme weersomstandigheden.

Een paar honderd kilometer ten noorden van Stockholm woedt de ernstigste brand. Daar zijn inmiddels wederom diverse dorpen ontruimd, terwijl het zelfs boven de poolcirkel, in de buurt van Jokkmokk, dusdanig aan het branden is dat mensen worden geëvacueerd.

Italiaanse en Franse blusvliegtuigen doen al pogingen om de boel onder controle te krijgen, terwijl Zweden ook hulp heeft ingeroepen van Duitsland, Denemarken, Litouwen en Noorwegen. In Zweden is al sinds het begin van de metingen, eind 19e eeuw, niet zo weinig regen gevallen als nu.