'Russisch oorlogsschip met 112 miljard euro aan goud gevonden'

Voor de kust van het Zuid-Koreaanse eiland Ulleungdo heeft een bergingsbedrijf het wrak gevonden van de Dmitrii Donskoi, een pantserschip van de Russische marine. Die werd in 1905 bij de zeeslag bij Tsushima tot zinken gebracht tijdens de Russisch-Japanse oorlog.

De vondst is bijzonder, want volgens de verhalen had het schip nogal wat goud aan boord: zo'n 5500 dozen met ongeveer 200 ton aan goudstaven en gouden munten, bij elkaar goed voor een slordige 112 miljard euro. De Russen wilden niet dat dat goud in Japanse handen viel en verhuisden het.

De vraag is echter of dat allemaal wel realistisch is. Wetenschappers noemen het zelfs onwaarschijnlijk, want waarom zouden de Russen al hun goud op één schip laden, terwijl het veel veiliger zou zijn om het per trein naar Vladivostok te brengen? 

De Shinil Group, het vorige maand opgerichte bedrijfje dat de vondst met eenmansduikbootjes deed, staat nu voor een keuze: een bergingsvergunning aanvragen bij de Koreaanse regering betekent dat ze tien procent van de geschatte waarde van het schip af moeten dragen.

Dat is een risico, want het bedrijf zelf is amper tachtigduizend euro waard, terwijl dus lang niet zeker is of er inderdaad 112 miljard euro aan goud verborgen ligt. De Shinil Group heeft in elk geval laten weten dat men, als de boel later dit jaar toch geborgen wordt, de helft van de schat over zal dragen aan de Russische regering. Met tien procent van het restant wordt geïnvesteerd in toeristische projecten op Ulleungdo.

Op HLN is een door de Shinil Group gemaakt filmpje met meer informatie over de vondst te vinden.