Russisch gif zat in flesje bij slachtoffer thuis

Onderzoek door de Britse politie heeft uitgewezen dat de fatale dosis Novichok, een oorspronkelijk door Rusland ontwikkeld zenuwgif, uit een flesje bij een van de twee slachtoffers afkomstig was. Dat meldt de BBC. Afgelopen week overleed een Britse vrouw, Dawn Sturgess, door Novichok en werd haar partner Charlie Rowley ernstig ziek.

Specialisten van het leger proberen er nu achter te komen of de inhoud van het flesje uit dezelfde partij gif afkomstig is die de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter bijna fataal werd. Dat leidde tot een diplomatieke rel waarbij Rusland en westerse landen over en weer diplomaten uitzetten.

Op dit moment durft de politie nog niet te zeggen hoe het flesje in het huis van het slachtoffer terecht is gekomen. Eerder werd vermoed dat een van de slachtoffers iets van de straat heeft opgeraapt. Het stel woonde zo'n acht kilometer van Salisbury, waar de aanval op de Skripals plaatsvond.

De politie gaat er vooralsnog vanuit dat het flesje na die aanval is afgedankt, maar moet er nu mogelijk ook rekening mee houden dat het stel of een van de twee zelf iets met de aanval op de Skripals had te maken. Er zouden echter ook aanwijzingen zijn dat het flesje in een zoektocht naar drugs in bezit van het tweetal is gekomen.

De politie is hoe dan ook opgelucht dat de bron van de besmetting lijkt te zijn teruggebracht tot het huis van een van de slachtoffers. Het advies aan het publiek blijft evenwel: als je het niet hebt laten vallen, raap het dan ook niet op.

Rusland ontkent iedere betrokkenheid bij beide gevallen van vergiftiging.