Frankrijk naar WK-finale na winst op België

Frankrijk staat in de finale van het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. In Sint-Petersburg waren Les Bleus in de halve finales te sterk voor België, dat na 1986 voor de tweede keer in de geschiedenis in de halve eindstrijd stond. Frankrijk won met 1-0 door een goal van Samuel Umtiti.

Bondscoach Didier Deschamps stuurde een verdedigend Frankrijk het veld op, hoewel de eerste goede kans voor de Fransen was. België nam het initiatief vervolgens rap over en opende dan ook gelijk de aanval. Eden Hazard schoot voorlangs, niet veel later ging een poging via het hoofd van Raphaël Varane over. Toby Alderweireld haalde fraai uit, maar doelman Hugo Lloris zorgde weer voor een heerlijke redding.

Na een half uur kwam Frankrijk er beter in en dat leverde een kans op voor Benjamin Pavard, die tegen Argentinië nog een weergaloze goal tussen de touwen ramde. Dat lukte nu niet: de voet van doelman Thibaut Courtois zat in de weg en dus was er bij rust nog altijd geen enkele goal te noteren.

Dat veranderde kort na rust dan toch: Antoine Griezmann gaf vanuit een corner voor en verdediger Umtiti kopte raak. Frankrijk had de score nog flink uit kunnen breiden, maar kansen van Kylian Mbappé kwamen net niet goed uit en spits Olivier Giroud spoelde werkelijk elke kans vakkundig door het putje.

De Belgen probeerden meer aanvallend te spelen door Dries Mertens in te laten vallen op de plaats van Mousa Dembélé, waarna Mertens zijn assist net naast geschoten zag worden door Marouane Fellaini. Axel Witsel had nog een dot van een schot in huis, maar Lloris ramde de bal er met zijn vuisten alsnog uit.

Blaise Matuidi kwam nog hard in botsing met Hazard en Mbappé liep tegen een oerstomme gele kaart aan wegens irritant doen bij een inworp, maar verder was het gedaan met de strijd. Frankrijk won met 1-0 en mag zich opmaken voor een WK-finale tegen Engeland of Kroatië.