Vier jongens gered uit Thaise grot, reddingsactie gepauzeerd

In Thailand is de redding van twaalf jonge voetballers, tussen de 11 en 16 jaren jong, en hun 25-jarige coach zondag in volle gang gezet. De groep zit al sinds 23 juni vast in de grot en werd afgelopen maandag door Britse duikers gevonden.

Update 17.17 uur
Na een persconferentie van Narongsak Osatanakorn, het hoofd van de reddingsoperatie, is wat meer duidelijk geworden. We weten inmiddels dat vier jongens uit de grot zijn en ook veilig in het ziekenhuis aan zijn gekomen, hoewel Osatanakorn niks zei over hun toestand.

De andere acht jongens en hun coach bevinden zich naar alle waarschijnlijkheid nog in 'kamer negen', de plek waar ze ruim twee weken vast hebben gezeten. Mogelijk zijn ze langzaam andere posities in aan het nemen, dichter richting de uitgang, alvorens ook zij gered worden.

De reddingsoperatie is vooralsnog gestopt, omdat de duikers - veertig Thaise mensen en vijftig buitenlanders - alle beschikbare zuurstofflessen inmiddels volledig gebruikt hebben. Als het materiaal weer op orde is gebracht en de duikers hun krachten even hebben kunnen herstellen wordt de operatie hervat, vermoedelijk maandag vroeg in de ochtend.

Update 14.35 uur
Luitenant-generaal Kongcheep Tantrawanit heeft tegenover AFP nog meer goed nieuws kunnen melden. Hij zegt dat nog eens vier jongens gearriveerd zijn bij het 'basiskamp' van de duikers, vanwaar ze nog anderhalve kilometer naar de uitgang af moeten leggen. Dat kan vijwel volledig wandelend gedaan worden, dus kunnen ook zij elk moment naar buiten komen.

Update 14.26 uur
Inmiddels zijn zowel een helikopter als een ambulance vertrokken, wat een sterke aanwijzing lijkt te zijn dat er inderdaad twee jongens gered zijn. Daarnaast wordt gemeld dat het waterpeil sneller dan verwacht is gezakt, waardoor de weg terug naar de uitgang beduidend sneller afgelegd kon worden. Later op zondag wordt nog wel zware regen verwacht.

Update 14.08 uur
"Twee jongens zijn eruit en worden op het moment onderzocht in het veldhospitaal", aldus Tossathep Boonthong, de grote baas van de gezondheidszorg in Chiang Rai, de regio waar de grot te vinden is, en tevens lid van het reddingsteam. "Ze zijn nog niet verplaatst naar het ziekenhuis."

Verder gaan er geruchten dat ook een derde jongen al buiten is, terwijl er met een vierde 'een klein probleem' zou zijn, waardoor men nog even wacht alvorens men verder gaat met zijn redding.

Update 13.55 uur
Er lijkt enige twijfel te zijn over de situatie. Zo melden Reuters en ITV op basis van lokale officials dat de eerste twee jongens inderdaad uit de grot zijn, terwijl de Bangkok Post het erover heeft dat de twee op weg zijn van 'ruimte drie' naar de uitgang.

'Ruimte drie' is het deel in de grot waar een soort kleine basis voor de reddingsoperatie is opgericht, zo'n anderhalve kilometer vanaf de ingang. Volgens de Bangkok Post zijn de jongens daar inmiddels gepasseerd, wat betekent dat het zwemgedeelte erop zit en de rest vrijwel volledig gelopen kan worden.

13.39 uur
In Thailand zijn de eerste twee jongens succesvol uit de ondergelopen grot bevrijd. Dat melden Thaise media zondagmiddag. Twaalf jonge voetballers, tussen de 11 en 16 jaar oud, en hun 25-jarige coach zitten sinds 23 juni vast in de grot.

Een officiële bevestiging over de geslaagde redding van de eerste twee jongens is er nog niet, maar op de politieradio was te horen dat twee jongens rond 12.45 uur Nederlandse tijd naar buiten zijn gekomen. Zij werden begeleid naar klaarstaande helikopters, die ze na een eerste medische controle naar een honderd kilometer verderop gelegen ziekenhuis zullen brengen.

In de vroege Nederlandse ochtend begon de reddingsactie toen achttien duikers de grot betraden, op weg naar het deel waar de jongens maandag gevonden werden. Afhankelijk van onder meer de weeromstandigheden verwacht men dat de actie, als alles zonder grote problemen verloopt, binnen een dag of twee afgerond moet kunnen zijn.