België klopt Brazilië in epische kwartfinale

België is met een fraaie zege op Brazilië doorgedrongen tot de halve finales van het WK. Onze zuiderburen versloegen in een prachtige wedstrijd Brazilië met 2-1.

De Brazilianen waren in de beginfase wel het gevaarlijkst, onder meer bij een inzet van Thiago Silva die vanuit een hoekschop tegen de paal schoot. Vijf minuten later was het aan de andere kant uit een hoekschop wel raak. Fernandinho, de vervanger van de geschorste Casemiro, werkte de trap van Nacer Chadli in eigen doel.

Brazilië bleef daarna het meest in balbezit en Thibaut Courtois moest redding brengen bij pogingen van Philippe Coutinho en linksback Marcelo, die weer fit genoeg was na een blessure. Na een halfuur konden de Rode Duivels de tegenaanval in zetten toen een hoekschop van Neymar werd weggekopt. Romelu Lukaku begon aan een uitstekende run, om vervolgens af te geven bij Kevin De Bruyne. De middenvelder van Manchester City knalde de bal met een streep prachtig laag in de hoek.

Bondscoach Tite greep in door halverwege Roberto Firmino in te brengen voor Willian. De vijfvoudig wereldkampioen bleef kansen creëren, maar door het aanvallende spel kreeg België meer ruimte. Eden Hazard kreeg een uitstekende kans om het duel te beslissen. Vanuit een counter schoot hij met links rakelings voor het doel langs.

Meteen daarna redde Courtois op een inzet van invaller Douglas Costa, waardoor de bal net niet goed voor de voeten van Paulinho viel. De aansluitingstreffer kon bijna niet uitblijven en de goal viel vijf minuten nadat Renato Augusto binnen de lijnen was gekomen voor Paulinho. Augusto kopte na 78 minuten raak uit een voorzet van Coutinho: 1-2.

Omdat België niet de genadeklap uitdeelde, mocht Brazilië blijven hopen op een verlenging. Firmino was dichtbij de gelijkmaker met een poeier die net over de kruising vloog. Kort daarna schoot Augusto net naast en kreeg Coutinho de allerbeste kans. De speler van Barcelona raakte de bal met rechts echter helemaal verkeerd. In blessuretijd tikte Courtois op katachtige wijze een schot van Neymar onder de lat weg.

Het team van Roberto Martínez hield daardoor nog net stand en voor het eerst sinds 1986 staan de Belgen in de halve finales van het WK. Daarin is Frankrijk komende dinsdag de tegenstander. Brazilië druipt af en moet nog zeker vier jaar wachten op de zesde wereldtitel.

Kevin de Bruyne juicht na het scoren van de 2-0 (Pro Shots / Action Images)

Brazilië

1 - 2

België

76' Augusto    13' Fernandinho (e.d)