Nederlandse SyriŰgangers aangehouden

Twee in Turkije veroordeelde, Nederlandse Syriëgangers zijn dinsdagavond na aankomst op Schiphol aangehouden. Zij worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De twee van 23 jaar zouden in de zomer van 2014 naar Syrië zijn gereisd en na een training hebben deelgenomen aan de gewapende jihadistische strijd. Eind 2016 stak het tweetal de grens met Turkije over en werd aangehouden.

In mei 2018 veroordeelde een Turkse rechtbank hen tot gevangenisstraffen van 6 jaar en 3 maanden. In afwachting van de behandeling van een hoger beroep zijn ze in vrijheid gesteld. Onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee zijn de verdachten dinsdag naar Nederland gevlogen. Met het oog op hun terugkeer is aan de uitreizigers een reisdocument verstrekt.

In de ogen van het Openbaar Ministerie is er vooralsnog geen sprake van dat de verdachten twee keer voor hetzelfde feit worden vervolgd. Een strafvervolging in Nederland is bovendien mogelijk, omdat zij de volledige, door de Turkse rechter opgelegde straf nog niet hebben uitgezeten en het buitenlandse vonnis ook niet onherroepelijk is. De twee mannen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.