China zegt lasergeweer te hebben, natuurkunde zegt nee

China claimt dat het een geheel nieuw type vuurwapen ontwikkeld heeft. De natte droom van sciencefictionfans zou uitkomen, want jawel, het gaat om een met de hand af te vuren lasergeweer, waarmee doelen op bijna een kilometer afstand geraakt kunnen worden.

Het klinkt allemaal helemaal fantastisch: menselijke doelwitten worden niet gedood door de straal, maar wel 'plaatselijk verkoold'. Dat klinkt niet prettig en dat is het in principe ook niet, helemaal als je je bedenkt dat brandbare materialen door de laserstraal kunnen ontbranden. Als je lang genoeg onder vuur ligt, no pun intended, wordt er zelfs een gat in je lichaam gebrand door de ZKZM-500.

De laserstraal is onzichtbaar en het wapen is volledig stil. De lithiumaccu in het wapen zou met één lading zo'n duizend schoten van twee seconden af kunnen vuren. Het lasergeweer moet zo'n vijftienduizend dollar per stuk kosten en het is de bedoeling om het te gebruiken bij antiterrorismeacties. Nou is dat in China een breed begrip, dus de gemiddelde demonstrant lijkt ook niet veilig te zijn.

Of nou ja, vermoedelijk is die gemiddelde demonstrant wél veilig. China is weliswaar niet 's werelds grootste fan van mensenrechten, aan de natuurwetten hebben ook zij zich toch echt te houden. Big Think legt haarfijn uit waarom het wapen vermoedelijk een staaltje propaganda is, en dat begint al bij de basis.

De batterij om de energie voor een dergelijke laserstraal te leveren zou toch al snel enkele honderden kilo's wegen, en voor een wapen dat bedoeld is om in de hand te houden is dat misschien nét iets te zwaar. Ook zou de laserstraal na pakweg tien à twintig meter al dusdanig veel kracht hebben verloren dat het hooguit een beetje irritant warm aanvoelt op de huid, na achthonderd meter merk je het niet eens meer.