Belasting op social media en WhatsApp tegen roddelen, belasting op betalen belasting

In Oeganda heeft president Yoweri Kaguta Museveni weer een nieuwe manier gevonden om zijn portemonnee de staatskas te spekken, en om en passant ook nog eens wat kritische geluiden de kop in te drukken: socialmediabelasting.

Sinds enkele dagen moeten Oegandezen die social media willen gebruiken per dag 200 shilling betalen, omgerekend zo'n vier eurocent. Ter illustratie: men koopt doorgaans complete databundels voor een shilling of vijfhonderd à duizend. Die moet men nu blijven kopen, maar om social media of apps als WhatsApp te gebruiken komt er nu dus een belasting bij.

President Museveni, als sinds 1986 aan de macht, heeft laten weten dat de belasting bedoeld is om 'roddelen' tegen te gaan, maar daar trapt natuurlijk geen hond in. Zeker niet als dat gezegd wordt door een president die amper twee jaar geleden het hele internet in het land nog lam liet leggen tijdens de verkiezingen. De extra inkomsten kunnen volgens Museveni gebruikt worden voor wegen en ziekenhuizen, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren.

Overigens is er niet alleen een socialmediabelasting gekomen. Er is ook een nieuwe belasting op een bepaald type geldtransfers, waarbij mensen geld overmaken van hun telefoon naar een telefoon van hun telecombedrijf. En ra ra politiepet, dát is nou net de enige manier waarop de socialmediabelasting betaald kan worden. Belasting om je belasting te betalen dus. Buiten de standaard BTW op een aankoop, zoals een internetbundel.