Reacties op aanstelling Halsema

De gemeenteraad van Amsterdam draagt Femke Halsema voor als nieuwe burgemeester. Dat werd woensdagavond bekend nadat de raad achter gesloten deuren had vergaderd en gestemd. Voormalig GroenLinks-leider Halsema (52) volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober vorig jaar overleed.

"Femke Halsema is beslist en verbindend. Ze kent de stad, de verschillende lagen van de samenleving, de problemen en de uitdagingen door en door. Ze ziet op een inspirerende manier de kansen en mogelijkheden in Amsterdam en ook de kwetsbaarheid", aldus Johnas van Lammeren van de vertrouwenscommissie die de sollicitatiegesprekken voerde. De naam van Halsema werd al lange tijd genoemd.

De raad stuurt het besluit nu naar de commissaris van de Koning in Noord-Holland en de minister van Binnenlandse Zaken. De ministerraad beslist dan, waarna de koning de nieuwe burgemeester benoemt. Naar verwachting kan Halsema nog deze zomer aan de slag in de hoofdstad. Tot die tijd blijft Jozias van Aartsen aan als waarnemend burgemeester.

Update 21:12
Ook vanuit de landelijke politiek krijgt Femke Halsema felicitaties, nu duidelijk is dat zij wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van de hoofdstad. De eerste kritische reacties zijn ook al binnen.

Minister Ingrid van Engelshoven (D66, Onderwijs) vindt het ,,mooi nieuws'' dat Amsterdam voor het eerst een vrouw als burgemeester krijgt. Haar partijgenoot in de Tweede Kamer Jan Paternotte, die tot vorig jaar zelf in de Amsterdamse gemeenteraad zat, vindt dat ook: ,,Prachtig, voor het eerst een burgermoeder. Amsterdam, gefeliciteerd!''.

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt Halsema, die van 2002 tot 2010 fractievoorzitter van GroenLinks was, een ,,krachtig boegbeeld''. Ook Lodewijk Asscher (PvdA) feliciteerde haar snel via Twitter. ,,Gefeliciteerd en heel veel succes met je werk voor ons mooie Amsterdam.''

Forum voor Democratie deelt het enthousiasme niet. ,,Hier zitten heel veel mensen in Amsterdam niet op te wachten. Daarom wil Forum voor Democratie snel de invoering van een direct door de bevolking gekozen burgemeester (zoals in de rest van de wereld).''

Oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen spreekt tegenover Het Parool zijn vertrouwen in Halsema uit. ,,Ik ken Femke goed, ze is een heel goede politica, die op een verstandige manier met deze ingewikkelde raad zal omgaan.''

Raad Amsterdam wil Halsema als burgemeester
Raad Amsterdam wil Halsema als burgemeester (Foto: ANP)

Submitter:  Bron: ANP/FOK.nl