Argentinië kruipt door het oog van de naald en wint van Nigeria

Argentinië staat in de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal. Ze winnen met 2-1 van Nigeria, dat is uitgeschakeld.

De wedstrijd kwam traag op gang. Maar Argentinië leek te beseffen dat het wel wat moest laten zien. Na een kwartier was het dan raak voor de Argentijnen. Lionel Messi doet het voor Argentinië. Na een geweldige pass van Éver Banega schiet Messi raak: 1-0. De vijfvoudig wereldvoetballer is nu de eerste speler ooit die op een WK als tiener, twintiger en dertiger een doelpunt maakte.

Nigeria zoekt na de treffer meer de aanval en speelde daarmee Argentinië eigenlijk in de kaart. Banega, Messi en Ángel Di María kregen steeds meer ruimte, maar konden niet nog een tweede treffer forceren. Na een half uur werd Di María ondersteboven gelopen door Leon Balogun. De verdediger van Nigeria krijgt een gele kaart, terwijl de Argentijnse spelers vragen om rood. Zij vonden dat Di María doorgebroken was. De vrije trap belandde vervolgens op de paal.

Vier minuten in de tweede helft kreeg Nigeria een strafschop. Javier Mascherano houdt opzichtig vast bij Leon Balogun en de bal gaat op de stip. De VAR keek er naar, maar greep niet in. Mascherano kreeg ook de gele kaart getoond. Victor Moses maakt geen fout vanaf elf meter en Argentinië moet opnieuw beginnen: 1-1. Bij deze stand is Nigeria door en moet Argentinië naar huis. Na de 1-1 is het Nigeria dat de boventoon voert. Argentinië oogde plotseling enorm onzeker. De gelijkmaker van Nigeria hakte erin bij de Zuid-Amerikanen.

Sinds de gelijkmaker zakken de Afrikanen ver terug, maar houden de snelle aanvallers wel voorin. Daardoor kan Argentinië niet massaal vooruit spelen. De Argentijnen creeren ook nauwelijks kansen. Bondscoach Jorge Sampaoli is inmiddels aanvallend aan het wisselen geslagen. Zo kon Di María gaan zitten en werd Maximiliano Meza voor de laatste twintig minuten ingebracht. Een middenvelder voor een aanvaller.

Nigeria kreeg een kwartier voor tijd de grootste kans in de tweede helft. Odion Ighalo had de bal voor het inschieten na een enorme verdedigende misser, maar schoot naast. Evenlater moest vanuit Moskou de VAR worden ingeschakeld. Maakte Marcos Rojo hands? De bal ging via het hoofd van Rojo op zijn arm. Na besturing van de beelden werd een nieuwe strafschop niet gegeven.

Argentinië ging alles op alles spelen. Linksback Nicolás Tagliafico verlate het veld, spits Sergio Agüero kwam erbij. Snel erna kregen ze de kans om weer voor te komen. Een voorzet kwam bij Gonzalo Higuaín, hij schoot de bal de tweede ring in. Uiteindelijk viel vier minuten voor tijd toch de 1-2 voor Argentinië binnen. Een perfecte voorzet van Gabriel Mercado wordt binnengeschoten door Marcos Rojo: 1-2. De ontlading bij Argentinië is gigantisch.

In de slotfase kon Nigeria niet meer langszij komen. Argentinië kruipt door het oog van de naald en plaatst zich voor de achtste finales. Nigeria kan naar huis.

Brian Idowu in duel met Lionel Messi. (PRO SHOTS/Action Images)