Ajax erkent aansprakelijkheid in zaak-Nouri

Ajax heeft de volledige aansprakelijkheid erkend omtrent de zaak Abdelhak Nouri. Dit liet algemeen directeur Edwin van der Sar maandag tijdens een ingelaste persconferentie weten.

"Op basis van nieuwe inzichten die wij helaas pas zeer onlangs hebben kunnen vergaren, komen wij tot nieuwe conclusies. Het komt erop neer dat de behandeling van Abdelhak op het veld in Oostenrijk in juli 2017 niet adequaat was. Wij erkennen dan ook aansprakelijkheid voor de gevolgen daarvan. Als eerste wil ik op deze plaats de familie Nouri onze  verontschuldigingen aanbieden voor het feit dat wij zo laat ons standpunt hebben gewijzigd", aldus een zichtbaar emotionele Van der Sar.

"Lange tijd waren wij als directie, maar ook onze medische staf, ervan overtuigd dat Abdelhak de best mogelijke zorg kreeg op het veld. Als daar dan door toonaangevende cardiologen, na grondige bestudering van de omstandigheden, anders tegenaan wordt gekeken, komt dat hard aan. Ook al hebben wij zelf op deze third opinion aangedrongen."

"De cardiologen vonden het verder niet aannemelijk dat na het ineenzakken van Abdelhak daadwerkelijk nog enige tijd sprake was van een effectieve bloedcirculatie. Als de defibrillator wel was ingezet was dit gebleken en had men toen al met de reanimatie kunnen beginnen. Als dat gedaan was, was Abdelhak er mogelijk beter uitgekomen. Dat laatste is geen zekerheid, maar het is wel mogelijk."

Vorig jaar juli kreeg Nouri tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Werder Bremen een hartstilstand, waarbij de jonge voetballer blijvende en ernstige schade zou oplopen. Eerder deze maand liet de familie van Nouri al weten naar de arbitragecommissie van de KNVB te willen stappen, omdat volgens hen was gebleken dat Ajax aansprakelijk was.

De volledige verklaring is op de officiële website van Ajax te lezen.