F1: Uitslag Grand Prix van Frankrijk

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Mercedes-coureur nam door zijn zege de leiding in het Formule 1-kampioenschap over van Sebastian Vettel die slechts vijfde werd. Max Verstappen eindigde na een uitstekende race op plek twee, voor Kimi Räikkönen.

Hamilton startte van poleposition, met achter hem Valtteri Bottas en Vettel. Laatstgenoemde was prima weg, maar zag zijn weg geblokkeerd worden door Hamilton, waardoor Bottas er weer voorbij kon. Vettel verremde zich echter voor de eerste bocht en tikte Bottas in de rondte. Verstappen zat hier vlak achter en moest uitwijken. De Nederlander schoof door de chaos wel door naar plek twee, voor Carlos Sainz en Daniel Ricciardo.

Ook daarachter ging het flink mis. Esteban Ocon werd eerst geraakt door Romain Grosjean en later nog eens door Pierre Gasly, waardoor zowel Ocon als Gasly uitvielen. Het leverde een safety car op. Vettel moest naar binnen met een beschadigde neus van de auto en kreeg tegelijkertijd nieuwe banden, terwijl ook Bottas de pits opzocht. Het duo moest hierdoor achteraan aan een inhaalrace beginnen. Vettel kreeg uiteindelijk straf opgelegd vanwege het veroorzaken van de aanrijding.

Na de herstart trokken Hamilton en Verstappen direct een gat. Daarachter moest Sainz enkele ronden later Ricciardo laten gaan voor plek drie. Räikkönen lag ten tijde van de herstart zevende achter Kevin Magnussen en Charles Leclerc, maar de Fin was veel sneller en begon aan een opmars richting plek vier.

Ook verder naar achteren was de strijd interessant, omdat Vettel en Bottas zich een weg door het veld moesten banen. Na elf ronden lag Vettel al elfde en Bottas hier een plek achter. Vettel stoomde door en lag in ronde zeventien van 53 al op plek zes, terwijl Bottas met een iets beschadigde auto meer in het veld bleef steken.

Van de toppers was Verstappen in de 25e ronde de eerste die naar binnen kwam voor nieuwe banden. De Nederlander kwam vlak voor Vettel naar buiten en trok meteen een gat met de Duitser. Enkele ronden later kwam Ricciardo binnen, maar de Australiër kwam achter Vettel de baan op en passeerde de Ferrari-coureur enkele ronden later met een fraaie actie.

Waar Hamilton, Verstappen en Ricciardo na hun stops op zachte banden reden was het Räikkönen die door zijn afwijkende strategie naar superzachte banden kon wisselen. Dat legde de Fin geen windeieren, want hij peuzelde eerste Vettel op voor plek vier en dichtte hierna langzaam maar zeker het gat met Ricciardo. De Australiër leek te maken te krijgen met problemen aan zijn banden en verloor veel tijd op Verstappen die het tempo van Hamilton wel goed bij kon houden.

Vettel en Bottas moesten nog een keer stoppen en bij laatstgenoemde kostte dit plaatsen. Hij kwam achter Sainz, Magnussen en Hülkenberg terecht. Bottas wist Hülkenberg nog te pakken, maar Magnussen bleek een brug te ver. Met nog tien ronden te gaan haalde Räikkönen Ricciardo in voor plek drie. Daarachter kreeg Sainz te maken met een probleem met zijn Renault, waardoor de Spanjaard veel tijd verloor. Hij werd echter gered doordat Stroll met zijn Williams een klapband kreeg en er een virtuele safety car kwam.

Na 53 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Verstappen en Räikkönen. Ricciardo eindigde als vierde, voor Vettel, Magnussen, Bottas, Sainz, Hülkenberg en Leclerc die na een prima race opnieuw een punt pakte voor Sauber.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:30:11.385
2 Max Verstappen Red Bull +7.090
3 Kimi Räikkönen Ferrari +25.888
4 Daniel Ricciardo Red Bull +34.736
5 Sebastian Vettel Ferrari +61.935
6 Kevin Magnussen Haas +79.364
7 Valtteri Bottas Mercedes +80.632
8 Carlos Sainz Renault +87.184
9 Nico Hülkenberg Renault +91.989
10 Charles Leclerc Sauber +93.873
11 Romain Grosjean Haas +1 ronde
12 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
13 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
14 Brendon Hartley Toro Rosso +1 ronde
15 Sergey Sirotkin Williams +1 ronde
DNF Fernando Alonso McLaren +3 rondes
DNF Lance Stroll Williams +5 rondes
DNF Sergio Perez Force India +26 rondes
DNF Esteban Ocon Force India +53 rondes
DNF Pierre Gasly Toro Rosso +53 rondes


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 145
2 Sebastian Vettel Ferrari 131
3 Daniel Ricciardo Red Bull 96
4 Valtteri Bottas Mercedes 92
5 Kimi Räikkönen Ferrari 83
6 Max Verstappen Red Bull 68
7 Nico Hulkenberg Renault 34
8 Fernando Alonso McLaren 32
9 Carlos Sainz Renault 28
10 Kevin Magnussen Haas 27
11 Pierre Gasly Toro Rosso 18
12 Sergio Perez Force India 17
13 Esteban Ocon Force India 11
14 Charles Leclerc Sauber 11
15 Stoffel Vandoorne McLaren 8
16 Lance Stroll Williams 4
17 Marcus Ericsson Sauber 2
18 Brendon Hartley Toro Rosso 1
19 Romain Grosjean Haas 0
20 Sergey Sirotkin Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 237
2 Ferrari 214
3 Red Bull 164
4 Renault 62
5 McLaren 40
6 Force India 28
7 Haas 27
8 Toro Rosso 19
9 Sauber 13
10 Williams 4

De start van de wedstrijd in Frankrijk. (PRO SHOTS/Action Images)
De start van de wedstrijd in Frankrijk. (PRO SHOTS/Action Images)