EU slaat terug met heffingen tegen VS

Met ingang van vrijdag gelden er invoerrechten op verscheidene Amerikaanse producten, waaronder whiskey, motorfietsen en sinasappelsap, schrijft de BBC. Het gaat om een reactie op heffingen die president Donald Trump in maart aankondigde, onder meer op staal en aluminium.

Over die importheffingen zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, eerder dat ze "ingaan tegen alle logica en geschiedenis". Desondanks slaat de EU terug.

Ook India is dit binnenkort van plan, met heffingen op onder andere landbouwproducten. Omgekeerd dreigt de VS met heffingen tegen China. Daarmee lijkt een handelsoorlog met de Verenigde Staten een feit.

De meeste Amerikaanse producten, waaronder tabak, motoren, veenbessen en pindakaas, krijgen van de EU een tarief van 25 procent. Op schoeisel, kleding en witgoed komt 50 procent.

Trump stelt dat landen zoals de VS die een handelstekort hebben en dus meer invoeren dan ze exporteren, in het nadeel zijn. De president wil niet meer dat landen nog "van ons profiteren als het om handel gaat". Op die manier wil hij Amerikaanse arbeiders beschermen.