Marokko uitgeschakeld na verlies tegen Portugal

Portugal heeft z'n eerste zege te pakken in groep B van het WK. Tegenstander Marokko is daardoor uitgeschakeld.

Portugal kende in Moskou een vliegende start, want Cristiano Ronaldo kopte snel raak uit een kort genomen hoekschop. De huidige topscorer van dit WK, die nu op vier treffers staat, kreeg van de Marokkaanse defensie alle gelegenheid om zich vrij te lopen en te scoren: 1-0 na vier minuten spelen.

Een flinke tegenvaller voor Marokko, maar de ploeg van Hervé Renard deed daarna niets voor Portugal onder. Beide ploegen creëerden een aantal goede kansen. Gonçalo Guedes stuitte op doelman Munir, die zijn elftal daarmee knap in de wedstrijd hield, en namens Marokko waren onder meer Hakim Ziyech, Younès Belhanda en Nordin Amrabat gevaarlijk. Amrabat was fit genoeg om in de basis te starten en hij gooide de helm die hij droeg al snel over de zijlijn.

Ook in de tweede helft was Marokko de bovenliggende partij. Het eerste gevaar kwam echter wel weer van Ronaldo, die uit een snel genomen vrije trap huizenhoog over knalde. Kort daarna had keeper Rui Patrício een uitstekende redding in huis op een kopbal van Belhanda. Marokko kreeg steeds beter grip op de wedstrijd en de Leeuwen van de Atlas bleven aandringen, op zoek naar de gelijkmaker.

In de slotfase creëerde Marokko vooral gevaar uit spelhervattingen en Ziyech en Medhi Benatia lieten twee grote kansen onbenut. Portugal hield nog net stand en zet daarmee een grote stap naar een plek in de achtste finales. Marokko is ongeacht de uitslag bij Iran - Spanje (20:00 uur) nu kansloos voor een plaats in de tweede ronde. Maandag is de laatste groepswedstrijd tegen de Spanjaarden.

Door zijn doelpunt is Cristiano Ronaldo weer een plekje opgeschoven op de internationale topscorerslijst aller tijden. Hij staat nu op liefst 85 doelpunten in het shirt van de Portugezen. Ronaldo bezet nu de tweede plaats op de lijst. De Hongaarse legende Ferenc Puskás staat op 84 treffers en is nu dus ingehaald door Ronaldo. Ali Daei, die tussen 1993 en 2006 liefst 109 keer scoorde namens Iran, voert het lijstje nog steeds aan.