MacedoniŰ krijgt nieuwe naam na ruzie met Griekenland

Jarenlang was er geruzie en gezeik tussen Macedonië en Griekenland. We bedoelen dan natuurlijk het land Macedonië, niet de Griekse provincie. De Grieken wilden namelijk dat hun noorderburen een andere naam zouden krijgen, omdat Griekenland zelf al sinds de oudheid een provincie met die naam heeft.

Officieel werd Macedonië doorgaans De Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië genoemd, vaak ook wel in het Engels afgekort tot FYROM of FYR Macedonia. Premier Zoran Zaev heeft dinsdag na overleg met zijn Griekse collega Alexis Tsipras een nieuwe naam bekendgemaakt en daarmee lijkt de burenruzie voorbij.

Tsipras mocht aankondigen dat er een akkoord bereikt was, Zaev onthulde de nieuwe naam: De Republiek Noord-Macedonië. Vermoedelijk wordt het akkoord komend weekeinde getekend, waarna het Griekse parlement het nog goed moet keuren. De Macedonische grondwet moet dan ook nog worden aangepast, alvorens het dan echt zo ver is.

Het gemekker was een groot struikelblok voor de toetreding van Macedonië tot de NAVO, wat Griekenland nu er een akkoord is waarschijnlijk niet meer tegen zal houden.