Ophef om transgendersprinters die meisjeswedstrijd domineren

In de VS is weer de nodige ophef ontstaan rondom de rol van transgenders in de sportwereld. Op de high school-kampioenschappen van de staat Connecticut werden de 100 en 200 meter bij de meisjes gewonnen door ene Terry Miller, geboren als jongen. Andraya Yearwood eindigde als tweede op de 100 meter en ook zij werd geboren als jongen.

De concurrentie was er niet gelukkig mee en op beelden is te zien dat Terry na haar zege volledig genegeerd wordt. Het een en ander zorgt op social media gelijk voor flink wat ophef en dat gaat zoals tegenwoordig gebruikelijk is weer eens alle kanten op: van 'dit is heel normaal in de sport en moet kunnen' tot 'elke transgender ooit is gestoord en dit is de schuld van homo's die mogen trouwen'.

Gary Moore, coach van een van de andere scholen, is een van de weinigen die er een tegenwoordig nogal zeldzame genuanceerde mening op na lijkt te houden. Moore zegt er helemaal niet tegen te zijn dat mensen als Terry en Andraya meedoen aan de wedstrijden, maar volgens hem moet er wel 'iets' gebeuren om het eerlijk te maken. 

"Ik ben door zeker vijf coaches aangesproken en iedereen was blij met wat ik in de krant zei", aldus Moore. "Waarom zeggen andere coaches niks? Dit is een groot 'ding' onder de coaches, en het irriteert me nogal dat we er niet in slagen om allemaal samen te komen en tot een goede oplossing te komen, die voor beide kanten acceptabel is."

Selina Soule, een van de concurrenten van onder anderen Terry en Andraya, is begrijpelijk niet gelukkig. "In wiskunde, wetenschap of muziek zouden we het allemaal tegen elkaar op moeten kunnen nemen, maar sport is daar niet voor gemaakt. Mannen en vrouwen zijn biologisch gezien anders en de meerderheid wordt opgeofferd voor de minderheid."