Discovery betaalt twee miljard dollar voor rechten PGA Tour

Discovery en de PGA Tour gaan een meerjarige strategische samenwerking aan. Het moederbedrijf van onder meer Eurosport betaalt maar liefst twee miljard dollar voor de golfrechten. Beide partijen willen hiermee het golf wereldwijd laten groeien. Bovendien komt er een nieuw OTT-platform (Over The Top-Platform) speelt een grote rol in de nieuwe plannen. 

Discovery zal de komende twaalf jaar de golfrechten buiten de Verenigde Staten gaan verkopen. De deal begint in 2019 en loopt door tot en met 2030. De deal geldt voor alle PGA Tour mediauitingen, goed voor circa 2000 uur aan content per jaar. Het gaat onder andere de 'ouderwetse' liniaire liverechten, maar ook streamingrechten op het internet. 

David Zaslav, president en CEO van Discovery: “Vandaag is een fantastische dag voor golffans over de hele wereld, nu Discovery met trots laat weten dat we een samenwerking aangaan met de PGA Tour om iets te creëren wat nog nooit eerder is gedaan. De langlopende samenwerking tussen de PGA Tour en Discovery gaat een nieuw mondiaal Home of Golf opleveren, waarbij ruim 2000 uur aan de meest glorieuze momenten, verhalen en atleten van deze prestigieuze sport via alle wereldwijde distributiekanalen worden uitgezonden."

Jay Monahan, commissaris van PGA Tour: “Dit is een spannende nieuwe stap voor de PGA Tour, een stap die een schitterende kans biedt om ons wereldwijde mediabedrijf uit te breiden, onze internationale omroeppartners beter te bedienen en onze wereldwijde fanbase te laten groeien met een zeer ervaren strategische mondiale partner. Deze samenwerking is precies in lijn met de opening van de PGA Tour-kantoren in Londen, Tokio en Beijing in de afgelopen jaren en is een ondersteuning van onze lange-termijndoelstelling: golf als sport te laten groeien. Daarnaast is de samenwerking van meerwaarde voor onze sponsoren, omdat we hierdoor in staat zijn een nieuwe en gevarieerde doelgroep te bereiken.”

Golf wordt in Nederland uitgezonden bij Ziggo Sport op Ziggo Golf. Deze deal lijkt voor Nederland wellicht geen gevolgen te hebben. Discovery en Ziggo zijn 'goede vrienden' van elkaar. Waardoor de kans groot is dat golf gewoon bij Ziggo te zien zal zijn. Een andere mogelijkheid is dat Eurosport golf gaat uitzenden. maar dat moeten ze op hun kanalen dan wel kwijt kunnen. Dat is nu al eens een probleem. 

Discovery heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in sportrechten. In 2015 betaalde het 1,3 miljard euro voor de Europese rechten van de Olympische Spelen. Vorig jaar verkreeg Eurosport bijvoorbeeld ook de exclusieve rechten voor diverse wielerkoersen, zoals de Giro d'Italia.