Square Enix klaar met GO-games

Met games als Hitman GO, Lara Croft GO en Deus Ex GO is Square Enix een van de weinige grote uitgevers die succes heeft geboekt op de markt van smartphonegames. Toch heeft de uitgever nu aangegeven te stoppen met de GO-titels.

Patrick Naud bracht dit nieuws naar buiten in een interview met PocketGamer. Hij is het hoofd van Square Enix Montreal, de ontwikkelstudio verantwoordelijk voor de mobiele tak van Square Enix. “Het grote probleem is dat de premium markt aan het krimpen is. Je krijgt steeds meer kwalitatief hoogstaande gratis titels, waardoor er steeds minder mensen bereid zijn om een game te proberen die geld kost. Ondanks de goede kritieken en de uitstekende omzet die we gedraaid hebben, is het jammer dat maar een heel klein deel van de smartphonegebruikers onze games spelen, vanwege de prijs.”

Voor iOS is The GO Trilogy met de drie bovengenoemde games 5,49 euro. Voor Android is elke game los momenteel net iets meer dan een euro. Maar zelfs dat lijkt te duur voor smartphonegebruikers. “Het is zo’n grens voor mobiele gebruikers. Er zijn veel mensen die alleen op hun smartphone gamen en ze hebben zoveel opties, zoveel games; waarom zouden ze geld uitgeven aan iets tenzij ze er volledig van overtuigd zijn? Dat wil niet zeggen dat er geen geld uitgeven wordt in de game, maar geld spenderen aan een game voordat ze weten of ze het echt leuk vinden gebeurt niet. Door al die keuzemogelijkheden is zelfs 5 dollar te veel.”

Square Enix trekt zich overigens niet volledig terug uit de mobiele markt. Naud geeft aan dat de studio nog steeds gefocust is op het maken van kwalitatief hoogstaande smartphonegames. Het lijkt er alleen wel op dat die een freemium verdienmodel gaan hanteren.

lara croft go