Amsterdammers wonen kleiner dan gemiddeld

Amsterdamse huishoudens hebben gemiddeld minder woonruimte dan Nederlandse huishoudens. Amsterdammers hebben gemiddeld 49 vierkante meter woonruimte per persoon. Gemiddeld heeft een Nederlander 65 vierkante meter per persoon. Bij paren zonder kinderen is het verschil in woonoppervlakte relatief het grootst. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe statistieken over 2017.

Een kwart van de Nederlandse huishoudens woont in een woning kleiner dan 75 vierkante meter. Van de Amsterdamse huishoudens heeft twee derde minder dan 75 m2 woonruimte ter beschikking. Van de Nederlandse huishoudens woont 17 procent in een woning met een woonoppervlakte van meer dan 150 m2, in Amsterdam is dat 3 procent.

Het hoge aandeel huishoudens in Amsterdam dat klein woont, zou verklaard kunnen worden doordat er in Amsterdam relatief veel eenpersoonshuishoudens zijn zoals studenten en jonge mensen die aan hun arbeidscarrière beginnen. Meer dan de helft van de Amsterdamse huishoudens bestaat uit eenpersoonshuishoudens, in Nederland is dit 38 procent.

Het onderscheid naar verschillende huishoudenstypen laat zien dat alle huishoudenstypen in Amsterdam kleiner wonen dan in Nederland als geheel. Zo wonen acht op de tien Amsterdamse eenpersoonshuishoudens op minder dan 75 m2. In Nederland woont minder dan helft van de eenpersoonshuishoudens kleiner dan 75 m2. Ook paren (met en zonder kinderen) wonen in Amsterdam vaker in de kleinere woningen dan in de rest van Nederland.

Gemiddeld 49 m2 per persoon in Amsterdam
Naarmate een huishouden uit meer personen bestaat, neemt ook de woonoppervlakte per huishouden toe. Per persoon hebben grotere huishoudens gemiddeld echter juist minder ruimte. In Nederland is de gemiddelde woonruimte per persoon 65 m2 en in Amsterdam 49 m2.
Een eenpersoonshuishouden in Amsterdam heeft gemiddeld 62 m2 woonoppervlakte tot zijn beschikking, een eenpersoonshuishouden in Nederland 88 m2.

Bij de paren zonder kinderen is het verschil tussen Nederland en Amsterdam relatief het grootst. Per persoon hebben de Nederlandse paren 60 procent meer woonoppervlakte dan de Amsterdamse paren (respectievelijk 64 m2 en 40 m2). Paren met kinderen bewonen per persoon 38 (Nederland) en 25 (Amsterdam) vierkante meter per persoon, oftewel gemiddeld anderhalf keer zoveel woonoppervlakte voor niet-Amsterdammers.

In het oosten wonen paren zonder kinderen gemiddeld ruimer
In het oosten is het woonoppervlak per persoon voor paren zonder kinderen groter dan in het westen. Gemeenten waar paren zonder kinderen het ruimst wonen zijn Oldebroek en Renkum (beide in Gelderland). Verschillen tussen gemeenten kunnen deels worden verklaard door leeftijd: jongeren wonen gemiddeld kleiner.

In het oosten wonen paren zonder kinderen gemiddeld ruimer (Foto: CBS)
In het oosten wonen paren zonder kinderen gemiddeld ruimer (Foto: CBS)