Opnieuw code oranje voor zwaar onweer

Vanuit het oosten trekken vandaag opnieuw zware onweersbuien over het land. Vanwege deze buien is in Groningen en Drenthe code oranje afgegeven. Bij buien is kans op hagel van circa 2 cm. In het oosten kan net als gisteren veel regen vallen, 50-80 mm. Hierdoor ontstaat plaatselijk hevige wateroverlast. In de loop van de avond worden de onweersbuien minder heftig. Vannacht kan het regionaal nog stevig regenen en daarbij is ook een klap onweer mogelijk.

Gisteren viel in het oosten en noordoosten plaatselijk al 40-80 mm. Hierdoor is de bodem verzadigd geraakt, zitten riolen vol en staan beken hoog. Wanneer vandaag nogmaals ruim 40 mm valt kan daardoor nog hevigere wateroverlast ontstaan.

De eerste zware buien naderen ons land vanuit Duitsland. In het noorden schijnt aanvankelijk de zon nog en warmt het snel op. In het noordoosten kan het 27 graden worden. Door de warmte ontstaan al gauw grote stapelwolken en zware onweersbuien.

Vanavond komen in het oosten van het land enkele stevige onweersbuien voor. De buien trekken in de loop van de avond naar het westen. Tegelijkertijd worden de buien minder actief en zal het onweer verdwijnen. Op de meeste plaatsen is het bewolkt. Komende nacht zijn er wolkenvelden en enkele buien. Vooral in het westen van het land kan het mistig worden. De temperatuur daalt naar zo’n 14 graden.

Update 16:05 uur:
Boven Pekela is rond 15 uur een fikse onweersbui ontstaan, die zich inmiddels heeft uitgebreid tot het oosten van de provincie Groningen. Het onweert hevig in de bui, in het afgelopen half uur zijn al 1269 bliksemontladingen geteld! Boven Overijssel ontstaan nu ook buien.