Wateroverlast door onweer

Het noodweer dat over het land trok heeft voornamelijk wateroverlast veroorzaakt. Er viel niet alleen veel regen, maar de neerslag viel vaak ook in korte tijd. In Millingen aan de Rijn is maar liefst 72 mm regen gemeten. Gemiddeld valt in de hele maand mei 61 mm. Op veel plaatsen is 20-30 mm gevallen en zijn straten blank komen te staan.

Plaatselijk gingen zware buien gepaard met een downburst. Deze zeer sterke luchtstroom komt uit een bui naar beneden en veroorzaakt aan de grond (zeer) zware windstoten. Bij Ruurlo (GLD) werd een windstoot van 93,3 km/uur gemeten. Er waren meldingen van omgewaaide bomen en verkeersborden. Ook in het westen was sprake van zware windstoten. Lokaal was de schade aan gebouwen groot. Waarschijnlijk heeft de wind gepiekt naar meer dan 100 km/uur.

In het noorden en westen van het land is nog steeds code oranje van kracht vanwege enkele felle buien. De zwaarste buien verdwijnen op dit moment in het westen. Naar verwachting zal het zware onweer rond 22:30u ook in het noorden stoppen.