Consumentenbond laakt schadeverzekeraars

Verzekeraar National Academic en zijn intermediair Promovendum laten hun klanten zelf opdraaien voor de kosten van een contra-expertise bij schade. Daarmee overtreden ze de wet, stelt de Consumentenbond. De bond heeft toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) gevraagd onderzoek te doen naar de verzekeraars.

Ook accepteren de twee schadeverzekeraars soms het rapport van een door de klant ingeschakelde externe expert niet, wat tegen de richtlijn van het Verbond van Verzekeraars ingaat. Bij dat koepelorgaan is zowel Promovendum als National Academic niet aangesloten.

De meeste andere auto- en woonverzekeraars vergoeden een contra-expertise wel, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Doorgaans vergoeden ze dan echter het bedrag dat ze zelf aan een expert betalen, maar dat valt vrijwel altijd lager uit dan wat een verzekerde betaalt, stelt de bond.

Promovendum liet aan de Consumentenbond weten geen regels te overtreden. Wel stelt het bedrijf zijn voorwaarden "opnieuw te gaan beoordelen".

Consumentenbond laakt schadeverzekeraars
Consumentenbond laakt schadeverzekeraars (Foto: ANP)