Amnesty: vrouwen verkracht door leger Nigeria

Duizenden vrouwen en meisjes in Nigeria zijn verkracht door leden van het regeringsleger. Dat meldt Amnesty International in het rapport They betrayed us.

Het rapport onthult dat de vrouwen en meisjes werden overgebracht naar afgelegen kampen, door zowel Nigeriaanse militairen als leden van een militie Civilian Joint Task Force, een groep waarmee het leger mee samenwerkt. Daar werden zij verkracht, soms in ruil voor voedsel.

"Het is absoluut schokkend dat mensen die al zoveel hebben geleden onder Boko Haram, veroordeeld worden tot misbruik door Nigeriaanse militairen", zegt de directeur van Amnesty in Nigeria. Amnesty zegt daarnaast bewijs te hebben dat sinds 2015 duizenden mensen door honger zijn omgekomen in kampen in de noordoostelijke staat Borno.

De mensenrechtenorganisatie roept de Nigeriaanse autoriteiten op oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Noordoost-Nigeria te onderzoeken en eerdere onderzoeken openbaar te maken. Volgens de Nigeriaanse president heeft het rapport geen geloofwaardigheid.

Amnesty: vrouwen verkracht door leger Nigeria
Amnesty: vrouwen verkracht door leger Nigeria (Foto: ANP)