Consumentenvertrouwen gedaald in mei

De stemming onder consumenten is in mei 2018 minder positief, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt uit op 23, tegen 25 in april. Het oordeel over het economisch klimaat is minder positief. Ook daalt de koopbereidheid een fractie. Met 23 ligt het consumentenvertrouwen in mei ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (- 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41). Het consumentenvertrouwen schommelt al ruim een jaar lang tussen 23 en 26.

Oordeel over economisch klimaat minder positief
Consumenten oordelen in mei minder positief over de economie dan in april. De deelindicator Economisch klimaat gaat van 47 in april naar 43 in mei. Zowel het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden, als het oordeel over de afgelopen twaalf maanden verslechterde.

De koopbereidheid neemt een fractie af in mei. Deze deelindicator komt in mei uit op 10, tegen 11 in april. Consumenten oordelen in mei iets negatiever over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden. Ook zijn zij minder positief over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden. Verder vinden consumenten de tijd iets minder gunstig voor het doen van grote aankopen dan in april.

Consumentenvertrouwen gedaald in mei (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Consumentenvertrouwen gedaald in mei (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)